Marquez bi čez 14 dni že lahko sklenil sezono

Motociklizem: obeta se, da bosta šli dve od treh možnih lovorik v svetovnem prvenstvu v isto družino.

Objavljeno
30. september 2014 12.24
T. V., šport
T. V., šport
Alcaniz – Ob prelomu tisočletja si je bilo domala nemogoče zamisliti, da bo 14 let pozneje motociklistično SP potekalo povsem v prevladi Španije. Konkurenca njihovih dirkačev je tako velika, da nedeljskega zmagovalca VN Aragonije v moto gp Jorgeja Lorenza v skupnem seštevku sploh ni med trojico. V treh razredih jih je ta čas šest na vodilnih treh mestih, obeta pa se, da bosta kar dve lovoriki šli v isto družino.

Alex Marquez je namreč z nedeljskim drugim mestom v moto 3 prevzel vodstvo v najšibkejši kategoriji in odločno sledi bratu Marcu, vodilnemu v kraljevskem razredu. Že v Motegiju 12. oktobra bi slednji lahko hitropotezno odločil sezono, kar bi najlažje storil, če bi končal pred Danielom Pedroso, Jorgejem Lorenzom in Valentinom Rossijem, četudi so zadnje dirke pokazale, da mu prav nihče ne bo olajšal poti do druge zaporedne svetovne krone. Po prevladi v prvi polovici sezone je namreč na zadnjih štirih postajah zmago trikrat prepustil, vsakič po enemu od najbližjih zasledovalcev, pri tem pa z zanimanjem spremljal njihove odzive. Tudi uspehov lačni Lorenzo je, denimo, v nedeljo priznal, da je bila zmaga tudi posledica srečnih okoliščin in da pred dirko nanjo ni bil pripravljen. Vsekakor pa se bo še le lep čas spraševal, kako bi se vse skupaj odvilo, če španska tekmeca ne bi padla.

Marquezov zdrs sicer ni bil tako usoden kot Pedrosov, saj se je še vrnil v dirko in kot 13. tudi dodal nekaj novih točk, a polom uradne Hondine ekipe je bil vseeno velik, svetovni prvak pa je sodelavcem spet namenil iskreno opravičilo. »Dirka je bila težka tudi zato, ker v karieri še nisem okusil takšnih razmer. Škoda, ker je začelo deževati, če ne bi, bi vsi trije zagotovo pripravili izjemen zaključek dirke. Ves konec tedna smo opravili dobro delo, pokvaril ga je le padec. Pri gumah za suh asfalt sem vztrajal, ker je ostalo le nekaj krogov, in se naučil, da je v takšnih okoliščinah vendarle bolje preiti na drugačno strategijo,« je dejal Marquez, ki sicer ne deluje več tako prepričljivo kot v pomladno-poletnem delu, a je njegova zaloga točk v svetovnem prvenstvu tako velika, da bi lahko le čudež pokvaril pot do lovorike.

Ob takšni prevladi bi bilo zanimivo slišati mnenje njegovega rojaka in prvega moža motogp Carmela Ezpelete, ki zadnje čase pohvale namenja predvsem Valentinu Rossiju, čigar buške po padcu bodo še nekaj dni bolele, a k sreči ne čuti večjih posledic. Ezpeleta je v Aragoniji predstavil tudi koledar prihodnje sezone, v katerem so po letošnjem negodovanju dirkačev zmanjšali časovni razmik med prvo in drugo dirko leta.

»Sezona se bo zaradi pokrivanja z močno nogometno tekmo v Španiji začela teden pozneje, saj smo ocenili, da bo tekma pritegnila veliko pozornost ne le na za nas pomembnem španskem tržišču, marveč tudi drugod. Do druge dirke v Austinu bo tako le 14 dni, s čimer smo ustregli tudi dirkačem, zanimivo pa je, da nas iz raznih držav zasipajo s prošnjami, da bi svetovno prvenstvo razširili k njim,« je dejal Ezpeleta, ki za leto 2016 napoveduje širitev tudi v Brazilijo, kjer pripravljajo novo dirkališče. Španija pa bo tudi za prihodnje leto ohranila štiri dirke v koledarju SP, saj imajo vsa prizorišča še veljavne pogodbe.