Marquez je za Japonce že postal sodobni samuraj

Motociklizem: zakaj bi podaljševal živčnost, si je govoril Marc Marquez, in že na dirki v Motegiju odločil bitko za lovoriko.

Objavljeno
13. oktober 2014 07.09
Japan MotoGP Motorcycle Racing
T. V., šport
T. V., šport
Motegi – Niti za trenutek več, kot je bilo potrebno, si Marc Marquez ni podaljšal čakanja na novo lovoriko v motociklističnem SP. Včeraj je izkoristil že prvo zaključno žogico in drugo leto zapored osvojil olimp, za kar mu je tri dirke pred koncem sezone zadoščalo drugo mesto na VN Japonske; za Jorgejem Lorenzom.

V zadnjih dneh so mnogi, tudi nekdanji svetovni prvaki z Michaelom Doohanom in Kevinom Schwantzom na čelu, na veliko ugibali, ali lahko že v prvem poskusu odloči bitko za naslov svetovnega prvaka. Zato se je Marquez pred dirko čutil poklicanega, da zanika pritisk, ki mu ga je okolica nalagala na pleča. A včeraj je razkril, da je le vestno odigral svojo vlogo, v resnici pa mu je srce v prsih divje razbijalo. Glede na okoliščine je pokazal vso zrelost svojega komaj dobro zaključenega najstniškega obdobja. Prvič v karieri je namreč zavestno odstopil od lova na zmago na posamični dirki in se zadovoljil z 2. mestom. Lorenza je sicer poskusil prehiteti, a ko ni šlo, se je odločil za manj tvegano rešitev, ki mu je prinesla veliko bogatejši izplen: zgodovina pač pomni prvake.

»Marc je izredno hiter, agresiven in močan v dvobojih ena na ena,« mu je včeraj na dušo popihal tudi Lorenzo, ki je podobno kot lani ravno v finišu sezone spet v zmagovalni formi. V isti sapi pa je nato dodal, da bosta že prihodnje leto z Marquezom vnovič začela z ničle in da razlika med njima le ni tako velika, kot kaže bilanca v SP. Presežki, ki se kopičijo ob Marquezovem imenu, pa vendar govorijo drugače, včeraj je denimo postal tudi najmlajši prvak najmočnejšega razreda, ki je dvakrat zapored osvojil lovoriko. Dolgih 51 let je ta rekord držal Mike Hailwood.

Odločitev o lovoriki je pravzaprav prinesel dvoboj za 2. mesto, na katerem je dolgo zdržal italijanski veteran Valentino Rossi. Če bi ga tudi ubranil, bi se bitka za vrh prestavila v Avstralijo, vendar je začel v drugem delu izgubljati sapo, osem krogov pred koncem pa je tudi dokončno kapituliral. »V resnici je nekoliko upočasnil že po dveh krogih, zato sem ga lahko prehitel, potem pa sem upal, da bo za nekaj časa zadržal Marquezov nalet. Rekel bi, da je za nami najbolj intenzivna dirka sezone,« je pojasnil Lorenzo, novi-stari svetovni prvak pa je sredi zmagovitega kroga prejel simbolični poklon, samurajski meč, ki naj bi izražal njegov bojevniški duh.

Bolje, kot jo je, namreč Marquez ne bi mogel skleniti sezone, saj ima Honda prav v Motegiju svoj domicil. »Res sem vesel, da sem lovoriko potrdil ravno na Hondinem dirkališču. No, morda nisem vozil ravno tako kot običajno, moje telo se preprosto ni odzivalo kot običajno. V področjih zaviranja sem težko prehiteval, saj nisem želel narediti nove napake glede na to, kaj se je dogajalo na zadnjih dveh dirkah,« je Marquez priznal, da ga je dogajanje zadnjega meseca zaznamovalo bolj, kot bi si želel, sploh padci na predhodnih prizoriščih. Z njimi resda ni ogrozil svojega položaja v SP, je pa pokazal ranljivost in predvsem omogočil tekmecem, da so si tudi sami vzeli nekaj drobtinic od letošnjega kolača.

»Nisem si predstavljal, da bom imel po dveh letih v kraljevskem razredu dve lovoriki. To je zame nekaj neverjetnega. Morda se ljudem zdi, da vse naredim z lahkoto in sproščeno, ker se stalno smejim in sem videti srečen. A tudi jaz sem človek in nosim težo bremena,« je 21-letnik včeraj odprl srce pred zbrano sedmo silo, do konca sezone pa se mu lahko izpolni še kakšna tiha želja. Njegov mlajši brat Alex namreč dela vse, da bi poskrbel za dvojno zmagoslavje v SP. Po včerajšnji zmagi v moto 3 se je še učvrstil na vrhu najšibkejšega razreda, tako da imata Marqueza zdaj še bolj odprto pot do tega, da se v zgodovino zapišeta kot prva brata, ki bi postala svetovna prvaka v isti sezoni.