Marquez: Preiskava? Zakaj že!?

Vodilni dirkač v elitnem razredu moto gp Španec Marc Marquez bo moral omehčati svojo agresivnost.

Objavljeno
06. oktober 2013 11.29
MOTO-ESP-PRIX-ARAGON
T. V., šport
T. V., šport
Barcelona – V četrtek bo tekmovalna komisija odločala, ali je Marc Marquez na dirki za VN Aragonije kršil pravila in si zasluži nove kazenske točke ali ne. Vodilni v SP je po nekaj dneh premisleka izrazil začudenje, da so njegov manever sploh vzeli pod drobnogled, saj je prepričan, da je vozil v okviru dovoljenega.

Ker nova oblika kaznovanja tveganih potez oziroma nespoštovanja pravil na dirkališču lahko ob seštevanju kazenskih točk prinese tudi prepoved nastopa na eni dirki, je njegovo stališče pričakovano. V končnico sezone namreč že vstopa z dvema točkama, še dve novi bi ga na VN Malezije postavili na zadnji štartni položaj, njegovo izhodišče v SP pa je v lovu na lovoriko preveč pomembno, da bi ga ogrožal s takšnimi stvarmi. A ker je njegov moštveni tekmec Daniel Pedrosa po dirki v Španiji trdil, da mu je ob dotiku zadka motorja presekal kabel in je zato odstopil, je tekmovalna komisija morala sprožiti preiskavo. Marquez je zdaj presenečen, da se je to zgodilo.

»Če bi bil spet v enakem položaju, bi ubral najbolj varno mogočo linijo. A če zadnjič ne bi presekal kabla, nihče ne bi nič rekel. Zadnje dni slišim vse mogoče komentarje in napovedi, kaj se bo zgodilo, hkrati čutim, da imam veliko podpore. Ne pričakujem kazni. Direktor dirke bo zaslišal vse med nami, vse tudi preveril in se odločil na podlagi zbranih dokazov, a nekaj je jasno: moj cilj je osvojiti naslov svetovnega prvaka,« je Marquez priznal, da so o dogodku govorili tudi v moštvu. Vendar kot je dejal, ne neposredno o tem, kaj se je zgodilo, ampak so iskali rešitev, kako spremeniti položaj kabla, saj bi se lahko enako zgodilo tudi Marquezu.

So pa pri Hondi zaplet že dodobra preučili in Hondin šef Livio Suppo je napovedal, da bo moral Marquez po incidentu v Aragonu omehčati svojo izjemno agresivno taktiko vožnje. »Tokrat je svoje odigrala tudi sreča, ki ni bila na strani Daniela Pedrose. Marc namreč tokrat niti ni prehiteval tako agresivno in Danijevega motorja se je dotaknil le za las, a je pri tem poškodoval kabel in v prihodnje bomo morali najti način, da se takšnim zapletom izognemo. Tudi če bi to zdaj milijonkrat ponovili, se ne bi več zgodilo, a enkrat je dovolj. Marc je dejal, da je bila morda kriva sklopka. Kabel je namreč težko presekati zgolj s pritiskom,« je pojasnil Suppo in s tem že nakazal, kakšen bo Hondin nastop ob četrtkovem pogovoru s tekmovalno komisijo.

»Res pa je, da so Marcovi vstopi v zavoje po eni strani zelo skrajni in da zavira v zadnjem trenutku. O tem bo moral začeti bolj razmišljati. Ker se ni zgodilo prvič, vse skupaj postaja še bolj resno. To bo moral razumeti in spremeniti svoj nastop. Dejstvo je, da imata s Pedroso povsem različna stila vožnje, Marc zelo pozno zavira in tudi na zadnji dirki se je verjetno odzval pozneje. Takšne stvari se dogajajo, a seveda bi bilo bolje, da se ne bi. V moštvu se vedno pogovorimo z dirkači. Bliža se konec svetovnega prvenstva in ne moremo si privoščiti, da bi ga izgubili,« je še dodal Suppo, ki pravi, da razume razhajanje mnenj med dirkačema. Marquez namreč meni, da ni naredil nič spornega, Pedrosa pa, da je sam zaradi tega padel in izgubil vse možnosti za osvojitev prvenstva.