Matej Žagar je teoretično še lahko svetovni prvak

Na predzadnji dirki elitne sezone spidveja je serijski slovenski šampion na petem mestu vknjižil novih velikih 12 točk.

Objavljeno
29. september 2014 11.43
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Stockholm – Vsaj teoretično je najboljši slovenski spidvejist Matej Žagar v igri za naslov svetovnega prvaka tudi še pred finalno preizkušnjo sezone čez dva tedna v poljskem Torunu. Na VN Skandinavije na stockholmski Friends Areni sicer ni ponovil lanskega drugega mesta, je pa kot peti vknjižil novih dragocenih 12 točk.

Le še čudež lahko prepreči tretji šampionski naslov ameriškemu »fosilu« Gregu Hancocku, ki se bo letošnje sezone spominjal tudi po tem, da je moral nedavno sploh prvič v dve desetletji dolgi karieri med svetovno elito (zaradi poškodbe) izpustiti dirko za SP. Prekaljeni in priljubljeni 44-letnik se je prvič na prestol zavihtel že v sezoni 1997, drugič pred tremi leti, letos pa se bo očitno dokopal do tretje trofeje, čeravno je z vsemi tekmeci opravil zgolj na eni preizkušnji v britanskem Cardiffu. Je pa daleč najbolj konstanten voznik med vsemi, saj se je kar osemkrat prebil v finalno vožnjo, nazadnje v soboto v Stockholmu, ko je moral premoč priznati edinole zares navdahnjenemu Poljaku Jaroslawu Hamplu, ki pred tem letos še ni bil boljši kot tretji, tokrat pa je – kot prvi v sezoni – osvojil maksaimalno število točk na eni preizkušnji (21). Nazadnje se je takšen podvig pred štirimi leti v Vojensu posrečil njegovemu rojaku Tomaszu Gollobu.

Hancock ima pred finalom v Torunu udobnih 12 točk zaloge pred prvim zasledovalcem, Poljakom Krzysztofom Kasprzakom, medtem ko branilec naslova Tai Woffinden zaostaja še tri točke več. No, takoj za elitno trojico pa iz ozadja kuje zmagovalne načrte tudi serijski slovenski prvak Matej Žagar, ki je z novo obilno bero točk še napredoval na skupni razpredelnici mimo Danca Nickija Pedersena na četrto mesto. Do zgodovinskega tretjega mesta ga ločijo zgolj tri točke, do drugega šest, za šampionski naslov, od katerega je oddaljen gromozanskih 18 točk, pa bi se moralo iziti vse, tudi splet srečnih okoliščin.

Izkušeni 31-letni Črnovaščan je v rednem delu sobotne dirke vpisal po dve zmagi in drugi mesti, enkrat pa je bil tretji, vendar pa padel v zahtevnejšo polfinalno skupino, v kateri so bili še Woffinden, Hancock in predlanski prvak Chris Holder, vsi tudi že nekdanji šampioni. Žagar je prehitel le Britanca, ki se po avgustovskem zlomu kosti v levi roki nikakor ne more povsem pobrati, kar je zadostovalo za končno peto mesto. »Po treningu so progo precej spremenili, bila je celo kakih 70 % lažja za dirkanje, kot bi bila, če bi ostala takšna kot na treningu. Tako mi ni preostalo drugega, kot da sem pripravljenost motorjev na drugačno podlago preizkušal kar pred štartom,« je pojasnil član AMTK Ljubljana.

Pred tretjo vožnjo so v njegovi ekipi povsem postavili na glavo celotno nastavitev motorja, kar se je izkazalo za posrečeno potezo, saj je bil v zadnjih dveh nastopih v rednem delu brezhiben. »Kot se je izkazalo, sem bil v polfinalu po daljšem premoru po svoji zadnji vožnji že malo ohlajen, zdaj vem, da bi moral še bolj paziti na spremembo proge v tem času. A po toči zvoniti je prepozno, kljub vsemu sem več kot zadovoljen z osvojenimi točkami in še vedno odprtim bojem za končna odličja,« je še pristavil Žagar, ki je lani v finalu v Torunu vknjižil le tri točke.