Matej Žagar med spidvejsko elito tudi prihodnje leto

Svetovni prvak v spidveju je postal 23-letni Britanec Tai Woffinden, zadnjo dirko je senzacionalno dobil Adrian Miedzinski.

Objavljeno
06. oktober 2013 02.30
Foto Borut Cvetko/MediaSpeed
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Varšava – Z veliko nagrado Poljske v Torunu se je končala sezona svetovnega prvenstva v spidveju. Serijski slovenski prvak Matej Žagar jo bo lahko ocenil kot uspešno, saj se je obdržal v udarni osmerici, ki je dobila neposredne vstopnice za nastopanje med svetovno elito tudi v prihodnji sezoni.

Sklepne dirke se 30-letni Črnovaščan ne bo spominjal ravno z navdušenjem, saj je bil s tremi točkami na 14. mestu boljši le od Šveda Fredrika Lindgrena in Čeha Aleša Drymla. V prvih treh vožnjah je bil vselej zadnji, nato pa je le vpisal po eno tretje in drugo mesto, medtem ko ni v petih poskusih zmagal nikoli. Vseeno je v skupnem točkovanju zadržal sedmo mesto (110 točk), prvega izzivalca, Avstralca Darcyja Warda, ki je bil del sezone zaradi poškodbe odsoten, je za seboj pustil za štiri točke. S tem je izpolnil osnovni letošnji cilj, drugi, ki je bil bolj želja – prvič zaslišati Zdravljico na preizkušnjah za SP –, pa je obvisel v zraku.

»To je bila ena od treh letošnjih dirk, od katerih se bom moral največ naučiti in iz njih potegniti najboljše za prihodnjo in nadaljnje sezone. V prvih treh vožnjah sem preizkusil vse tri motorje, šele v predzadnjem in zadnjem poskusu sem zadel pravega, pa tudi nastavitve, ki so mi kolikor toliko ustrezale. Pred tem sem verjel, da bosta agregata, ki sta pravkar prišla s servisa in sta bila doslej dobra, dovolj hitra, a žal ni bilo nič od tega. Nazadnje sem presedlal na motor, ki sem ga tu že vozil, in z enakimi nastavitvami kot takrat le zbral tri točke,« je poudaril Žagar.

Že dolgo se ni zgodilo, da bi se zmage na dirkah najvišje ravni veselil povabljenec prireditelja. V Torunu se je pripetilo ravno to, saj je tako rekoč na domačem dvorišču z vso konkurenco pometel manj znani Adrian Miedzinski, ki kljub 27 letom nima prav veliko izkušenj z dirk za SP. Tokrat je v sedmih vožnjah vpisal dve zmagi, štiri druga in eno tretje mesto, v finalu pa je bil prehiter tudi za Grega Hancocka, ki je sicer osvojil največ točk (18), Jaroslawa Hampla in Nielsa Kristiana Iversena. S tem je vpisal krstno zmago med svetovno elito v karieri.

Novi svetovni prvak, najmlajši doslej v seriji SGP, ki bo prihodnje leto praznovala 20-letnico, in šesti najmlajši vseh časov je postal 23-letni Britanec Tai Woffinden (151 točk), ki se mu v Torunu sicer ni posrečilo prebiti skozi polfinale, a je vseeno zadržal prednost v skupnem seštevku pred prvim izzivalcem, domačim adutom Jaroslawom Hamplom (142 točk). »Čudoviti občutki, navdušen sem. To mi pomeni vse! Hvaležen sem mami, ki me je vsa ta leta spodbujala – to je nagrada za oba,« ni mogel skriti evforije Woffinden, sicer osmi britanski spidvejist z naslovom svetovnega prvaka, ki je na 12 letošnjih dirkah kar petkrat stopil na zmagovalni oder, čeprav si je vmes, v manj kot štirih mesecih, dvakrat zlomil ključnico.

Drugi Slovenec v končnem točkovanju, Krčan Sandi Čonda, je s tremi točkami z domače dirke za VN Slovenije pristal na 27. mestu med 36. uvrščenimi.

VELIKA NAGRADA POLJSKE V TORUNU, ZADNJA DIRKA ZA SP

1. Adrian Miedzinski (Pol) 15
2. Greg Hancock (ZDA) 18
3. Jaroslaw Hampel (Pol) 17
4. Niels-Kristian Iversen (Dan) 13
5. Darcy Ward (Avst) 13
6. Tai Woffinden (VB) 10
7. Krzysztof Kasprzak (Pol) 9
8. Nicki Pedersen (Dan) 8
14. Matej Žagar (Slo) 3

KONČNI VRSTI RED (12)

1. Tai Woffinden 151
2. Jaroslaw Hampel 142
3. Niels-Kristian Iversen 132
4. Greg Hancock 129
5. Nicki Pedersen 121
6. Emil Sajfutdinov (Rus) 114
7. Matej Žagar 110
8. Darcy Ward 106
27. Aleksander Čonda (Slo) 3