Mivka izžela dirkače, za Gajserja ostaja izziv

Italijan Cairoli je slovenskemu asu, vodilnemu v prvenstvu, odščipnil štiri točke. Novinec Herlings končno na stopničkah.

Objavljeno
24. april 2017 02.50
Mojca Finc
Mojca Finc
Valkenswaard – »Mivka ni moja najljubša podlaga, vendar pripravljen je treba biti za vse vrste prog,« je pred dirko MXGP na Nizozemskem povedal motokrosistični as Tim Gajser. Zavedal se je, da karavano čaka naporna bitka. Ne zgolj s tekmeci, ampak tudi z nemilostnim sipkim peskom, ki je namučil tudi najbolj domače na tem terenu. S 5. mestom je zadržal vodstvo v prvenstvu.

Slovenski bencinski šampion se je pred tednom dni na dirki v Italiji razveselil pravih občutkov. Iskal jih je v prvi vožnji, v kateri ni bil tisti pravi Tim, nato pa jih priklical v drugem poskusu. S potrditvijo, da se je spet zlil z motorjem in pridobil potrebno sproščenost, se je odpravil na Nizozemsko. A vedel je, da ga kljub povrnjenemu dobremu vtisu čaka v Valkenswaardu nov izziv. Na specifični podlagi, ki je značilna za tamkajšnje prizorišče, je v dneh pred dirko testiral svojo 450-kubično hondo. Na rdeči »igrački« se je dobro počutil vse do kvalifikacij, ki so prinesle razočaranje.

»Štart in nekaj uvodnih krogov je bilo dobrih, vendar nisem bil sproščen, vozil sem preveč na trdo. Nisem spreminjal linij, kot bi jih moral, zato sem nazadoval na 6. mesto. Razočaran sem predvsem nad tem, kako sem dirkal,« je svetovni prvak v MX2 in MXGP, ki nikoli ni zmagal v Valkenswaardu, po kvalifikacijah povedal, da se na hondi ni dobro počutil. Na terenu, ki so ga prireditelji spremenili v še zahtevnejšega v primerjavi s preteklimi leti – poseben zalogaj je bila zelo trda podlaga pod mivko –, je bil, kot je povedal šef ekipe Roger Harvey, preveč napet.

V Gajserjevi ekipi so po odzivih motorja in podatkih s kvalifikacij spreminjali nastavitve na hondi, osredotočili so se na vzmetenje. V prvi vožnji je 20-letni Haložan dobro štartal, držal je 2. mesto za Francozom Gautierjem Paulinom vse do petega kroga, ko ga je padec potisnil na 5. mesto. Na koncu je iztržil šesti čas. Vdrugo je štartal slabše, večji del vožnje držal 5. mesto, v izdihljajih dirke pa napredoval na četrto. V seštevku obeh voženj si je zagotovil 5. mesto.

Tik pred njega se je uvrstil Italijan Antonio Cairoli, zmagovalec druge vožnje, ki mu je v razvrstitvi prvenstva odščipnil štiri točke. Gajser ima na vrhu razpredelnice pred najbližjim zasledovalcem zdaj 14 točk prednosti. Druga dva slovenska dirkača Klemen Gerčar in Peter Irt ostajata brez točk.

Dirka v Valkenswaardu je postregla z atraktivnimi vožnjami in tesnimi dvoboji, ki jih je popestrila zahtevna podlaga, iz kroga v krog jim je pobirala moči. Do svojih prvih stopničk v elitnem MXGP je končno prišel lanski svetovni prvak v MX2 Jeffrey Herlings. Dirkač ekipe KTM si je zagotovil 2. mesto. Novinca v razredu, od katerega je bencinska javnost pričakovala, da se bo med najboljše izstrelil že v uvodnem delu sezone, je počasi že načenjala neučakanost. Zaradi hude poškodbe – deset dni pred začetkom sezone so mu operirali zlomljeno kost v roki – ni zmogel pokazati, kar zna, v Valkenswaardu pa je na domačem terenu pred svojimi navijači potrdil, da bo v nadaljevanju sezone zelo nevaren tekmec. »Korak za korakom. Le še vprašanje časa je,« je pred tednom dni zapisal na družbenih omrežjih in največje kritike opozoril, naj ga ne odpišejo prehitro. Vedel je, o čem govori.

Veliko nagrado Evrope je na mivki osvojil Francoz Gautier Paulin, pokazal je dva tekoča nastopa, na svoji husqvarni je deloval suvereno in psihično umirjeno. Tretji je bil Belgijec Jeremy Van Horebeek (Yamaha).

Naslednja dirka v elitnem razredu MXGP bo na sporedu čez 14 dni v Latviji. Slovensko zastopstvo naj bi se ob Baltiku povečalo na štiri dirkače. Poškodovani Jernej Irt, ki v tej sezoni še ni okusil konkurence, naj bi dotlej okreval in bil nared za dokazovanje med tekmeci. Še prej pa se bodo fantje predstavili domačemu občinstvu, ta konec tedna jih čaka dirka za državno prvenstvo v Škednju pri Slovenskih Konjicah. Na štartu bo tudi najbolj vroč motokrosist na svetu Gajser.