Mladenič izkoristil začetniški napaki veterana Rossija

Italijan v zadnjem krogu izgubil vodstvo in po padcu še 2. mesto. Viñales prevzel vodstvo, francoski junak Zarco na odru.

Objavljeno
22. maj 2017 02.53
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Le Mans – Kakšen spektakel v znamenitem Le Mansu! Junaka večine motorističnih duš Valentina Rossija je izdala mladostna tekmovalnost. V zadnjem krogu dirke za VN Francije je izgubil vodstvo, nato pa v obupnem poskusu prehitevanja padel in zletel s proge. Nekaj zavojev kasneje se je zmage veselil Maverick Viñales in prevzel vodstvo v skupnem seštevku. 

Peto dirko v svetovnem prvenstvu je zaznamovala vsesplošna moralna podpora nesrečnemu bivšemu prvaku Nickyju Haydnu, ki ga je med kolesarjenjem v Italiji zbil avtomobil in se bori za življenje, na stezi pa ni manjkalo razburljivosti. Navijačem je sapo vzel padec branilca naslova Marca Marqueza (nič hujšega ni bilo in takoj se je pobral, vendar je bilo dirke zanj konec), zatem se je vnel razburljiv boj za zmago med Viñalesom in Rossijem, v katerem je slednji na yamahi šest krogov pred koncem mojstrsko po notranji strani prehitel moštvenega tekmeca, toda zatem v zadnjem krogu storil napako pri zaviranju in mladi Španec je švignil mimo njega.

To je bil velik udarec za Rossijev ponos in 38-letni superzvezdnik, sedemkratni svetovni prvak, je na vsak način hotel prvo zmago v sezoni in prvo v Le Mansu po letu 2008, vendar je v zavoju pretiraval, izgubil nadzor nad dirkalnikom in ostal brez vsega. Prvič v sezoni ni osvojil točk in je presrečnemu Viñalesu prepustil skupno vodstvo.

Domači matador Johann Zarco, prav tako na yamahi, je osvojil drugo mesto, Dani Pedrosa na hondi pa tretje. »Neverjetno, neverjetno! Vse sem dal od sebe. Le Mans se bil vedno dober kraj zame. Videl sem, da je Valentino storil napako in odpeljal na polno, saj sem po dveh obupnih dirkah hrepenel po zmagi,« je od sreče žarel 22-letni Viñales, ki je šest krogov pred ciljem že pomislil, da bo najdaljšo potegnil izkušeni Rossi, ki je ob prehitevanju in kasnejšem obrambnem manevru v ovinku navdušil večino od 100.000 gledalcev. Kazalo je, da je dirka odločena, nakar je Italijan storil zanj neznačilno napako, potem pa še v preveliki želji po zmagi v celoti pokvaril svojo francosko zgodbo. Solze ob s soncem obsijani progi so merili v litrih, Rossi pa je bil povsem poklapan.

Sprva res ni kazalo na dan Viñalesa, ki je zgodaj zapravil najboljši štartni položaj in vodstvo prepustil Zarcu na mehkejših gumah. Zarco sicer ni zdržal dolgo v vodstvu, vendar se je vseeno prvič povzpel na zmagovalni oder. »Izvrstno sem se počutil in zares sem hotel napadati. Razmišljal sem o 500. zmagi za Yamaho in si rekel, zakaj pa je ne bi dosegel jaz. Ni mi bilo namenjeno, ampak tudi stopničke niso od muh,« je bil več kot zadovoljen vzhajajoča zvezda Zarco, ki se je v skupnem seštevku povzel na peto mesto. Novinec v karavani je glavni kandidat, da bo nekega dne prekinil francosko sušo v Le Mansu.

Viñales je najboljše privarčeval za konec in odpeljal najhitrejši krog. Njegova tretja zmaga v sezoni in četrta v karieri daje argument tistim, ki mladega Španca vidijo na vrhu tudi na koncu. Zdaj ima 15 točk prednosti pred Pedroso in 23 pred Rossijem, za katerim je velika gneča, kar govori o sila izenačeni sezoni. Tudi svetovni prvak Marquez si kljub padcu še vedno lahko obeta ubranitev naslova. Naslednja dirka bo na Rossijevem dvorišču, na VN Italije v Mugellu čez dva tedna, kjer si bo »Doktor« skušal povečati možnosti, da bi po letu 2009 spet postal svetovni prvak. »To je velika škoda, saj je imelo naše moštvo najboljši vikend v sezoni. Bil sem bolj konkurenčen na stezi, najprej na mokrem in potem tudi na dirki. Nasmihal se mi je najboljši izid, ampak končalo se je, kot se je,« je z glavo zmajeval Rossi: »Žal mi je, da se vračam domov z ničlo. Zelo sem razočaran, ker sem iz rok izpustil zmago, še bolj, ker sem izgubil zelo pomembne točke v boju za naslov.«