»Moštveni kolega najhujši sovražnik«

Španski dirkač v razredu motoGP Marc Marquez pravi, da je novinec, ki ne sme preskakovati hierarhije v moštvu.

Objavljeno
28. september 2013 11.07
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Aragonija – Zadnje mesece je bilo zanimivo spremljati vodilnega motociklista v SP Marca Marqueza, ki se je izmikal vlogi favorita, v ospredje potiskal svoja rojaka, a nizal zmage in krepil prednost. Pet dirk pred koncem mu je zmanjkalo »streliva«. Priznava, da je v položaju, ko naslov svetovnega prvaka ni več fikcija, marveč realnost.

Marquez, najhitrejši tudi na včerajšnjem drugem treningu, piše novo poglavje zgodovine že od pomladi, obenem športu vrača pridih romantike in spomin na stare čase, ko je obstajala hierarhična lestvica spoštovanja starejših stanovskih kolegov in so imeli njihovi nasveti visoko ceno. Letošnji rezultati so ga dvignili nad moštvenega tekmeca Daniela Pedroso, ki že deveto leto zapored lovi vrh v kraljevskem razredu, vendar Marquez tega ne sprejema.

»Ko si na dirkališču, je največji sovražnik tvoj moštveni sotekmovalec. V boksu med nama vedno obstaja tekmovalnost. A ne glede na to je jasno, da je Dani ta čas v našem moštvu št. 1. On je tisti, ki mora osvojiti lovoriko, jaz sem le novinec. S tem izhodiščem sem začel leto in s tem ga bom tudi končal – nobene namere nimam prevzeti drugačne vloge, saj še ni prišel moj čas. Bomo videli, kaj se bo zgodilo naslednje leto, a zdaj sem le novinec, to poskušam maksimalno izkoristiti, ker ne nosim odgovornosti niti nisem pod pritiskom. Za razliko od njega lahko tekmujem bolj sproščeno,« pravi Marquez, ki ima bodisi izjemne svetovalce, ki mu tlakujejo pot, bodisi preskakuje stopničke zrelosti.

V tem trenutku ostaja trdno na tleh, četudi ima 34 točk prednosti pred izenačenima zasledovalcema Lorenzom in Pedroso in je statistika v primerjavi z moštvenim tekmecem povsem na njegovi strani. V kvalifikacijskih dvobojih je bil devetkrat boljši, Pedrosa le štirikrat, na dirkah je njuno razmerje 8:4, potem ko Pedrosa na VN Nemčije po padcu ni nastopil. Je pa s strmo vzpenjajočo se krivuljo pred jutrišnjo VN Aragonije Marquez vendarle tudi na glas priznal, kar že dolgo ve njegova okolica: da ima velikanske možnosti leto končati na svetovnem vrhu.

»Glede na položaj, v katerem sem, tega res ne morem več zanikati. Da, razmišljamo o zmagi v prvenstvu in vemo, da imamo možnosti za to,« je tokrat prvič tudi sam spregovoril o neverjetnem položaju, v katerem je poldrugi mesec pred koncem sezone. »Vendar ostajam pri tem, kar sem govoril že prej. Z dosedanjim delom sem že presegel svoje načrte za prvo leto v tej konkurenci. Če dobimo prvenstvo, bo to super, a se k temu ne čutim obvezanega. Tako Dani kot Jorge Lorenzo dajeta vse od sebe, slednji dobro ve, s kakšnimi kartami igrati in kdaj mora tvegati, da zmaga,« dodaja Marquez, ki bo jutri lovil novo zmago, s katero bi še okrepil položaj v SP.