MotoGP: pred dirkači VN Aragonije

Karavana motociklističnega razreda motoGP ta konec tedna gostuje v Aragoniji.

Objavljeno
27. september 2012 23.26
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Zaragoza - Dirkači razreda motoGP imajo do konca sezone le še pet dirk, naslednja bo v nedeljo v Aragoniji, kjer je preteklo sezono zmagal Avstralec Casey Stoner.

Aktualni svetovni prvak zaradi poškodbe ne bo mogel braniti lanske zmage, tako da bo znova v ospredju dvoboj glavnih kandidatov za končno prvo mesto, Špancev Jorgeja Lorenza (Yamaha) in Danija Pedrose (Honda).

Prvi je na VN San Marina povečal svojo prednost v skupnem seštevku, potem ko je njegov rojak Pedrosa po trku s Hectorjem Barberajem odstopil, vendar se prvourščeni Lorenzo zaveda, da ne sme popustiti.

»Do konca je še pet dirk, na katerih lahko skupno osvojimo še 125 točk. Situacija je boljša kot pred dirko v Misanu, vendar smo še vedno pod velikim pritiskom, tako da se moramo osredotočiti na vsak trening. Zelo nerad razmišljam o točkah, rad samo hitro vozim,« je dejal Lorenzo, ki ima 38 točk prednosti pred Pedroso.

Ta se je po nesrečnem koncu tedna v Misanu že zbral in je pripravljen na novo dirko. »Kar se je zgodilo, se je zgodilo. Če si osredotočen na preteklost, se ne moreš pomakniti naprej. Poskušal se bom osredotočiti na vsak trening oziroma vsak krog, vendar ni prijetno, ko moraš razmišljati o točkah,« je pojasnil španski dirkač.

Zadnjo preizkušnjo je predčasno končal tudi Britanec Cal Crutchlow (Yamaha), ki je v skupnem seštevku peti. »Dirka v Misanu se zame ne bi mogla končati slabše. Nedeljska bo ključnega pomena, saj bi z dobrim rezultatom dobili veliko samozupanja. Ne vem zakaj, vendar mi tukajšnja steza nikakor ne ustreza,« je razkril Crutchlow.

V nasprotju s Pedroso in Crutchlowom, ki sta na zadnji dirki odstopila, pa bo svoj rezultati poskušal ponoviti Italijan Valentino Rossi (Ducati), ki je v Misanu osvojil drugo mesto. »Dirka v Aragoniji bo za nas velik test, da bomo bolje razumeli naš položaj. Zelo mi je všeč steza, vendar je tu zelo težko peljati hitro, poleg tega pa moram še izboljšati svoj stil vožnje,« je povedal Rossi.

Dirkači razreda motoGP bodo jutri v Aragoniji opravili dva prosta treninga (ob 10.10 in 14.10), v soboto prosti trening (10.10) in kvalifikacije (13.55), dirka pa bo na sporedu v nedeljo ob 14.uri.

 

Skupni seštevek (13/18):

1. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 270 točk

2. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 232

3. Casey Stoner (Avs/Honda) 186

4. Andrea Dovizioso (Ita/Yamaha) 163

5. Cal Crutchlow (VBr/Yamaha) 122

6. Valentino Rossi (Ita/Ducati) 120

7. Alvaro Bautista (Špa/Honda) 118

8. Stefan Bradl (Nem/Honda) 115

9. Nicky Hayden (ZDA/Ducati) 93

10. Ben Spies (ZDA/Yamaha) 77