MotoGP: zdaj ritem narekuje drug Španec

Motociklist Jorge Lorenzo po zmagi na VN San Marina ujel Daniela Pedroso.

Objavljeno
16. september 2013 11.03
T. V., šport
T. V., šport
San Marino – Potem ko je na prejšnji dirki v Silverstonu prekinil post na vrhu zmagovalnega odra, je Jorge Lorenzo v enakem slogu nadaljeval na Apeninskem polotoku, kjer je končno nastopil z motorjem, kakršnega zahteva in si želi že od zgodnje pomladi. S tem je na drugem mestu v SP ujel Daniela Pedroso (3.), razlika med drugim in prvim mestom pa se je še povečala, saj je bil Marc Marquez drugi.

Pri Yamahi so namreč pred VN San Marina na motorje le namestili brezstopenjski menjalnik, ki ga pri Hondi uporabljajo že lep čas, Lorenzo pa je dirko odpeljal sila prepričljivo in si po odličnem štartu že v prvem krogu zagotovil sekundo prednosti. To mu je omogočil tudi slab Marquezov štart, saj je vodilni v SP zdrsnil na četrto mesto, za kar je bil bržkone kriv tudi padec med ogrevanjem. Prav tega se je namreč minuli teden najbolj bal, saj njegova ključnica še ni povsem v redu, čeprav ne čuti več bolečin. Ob tem je imel Marquez v soboto veliko pripomb na motor, ki je bil brez oprijema, na včerajšnji dirki pa se je do cilja vendarle pobral in po prehitevanju Pedrose in Valentina Rossija zdaj v SP vodi za 34 točk.

Lorenzu so sicer tik pred dirko na motorju spremenili nekaj nastavitev, ki so po njegovem tudi naredile razliko. »Zmaga je pomembna, ker ne izgubljamo več točk v SP, po drugi strani pa smo jih pridobili le pet, kar je enako kot v Silverstonu. To v SP ne prinaša bistvenih sprememb. Vseeno sem zelo vesel, saj smo imeli minule dni težave z zaviranjem,« je dejal Lorenzo, medtem ko njegov moštveni sotekmovalec Rossi ni mogel izpolniti napovedi, da bo poskušal spet skočiti med najboljšo trojico. Španski trio mu je vnovič zaprl pot na zmagovalni oder, Marqueza pa je, kot kaže, zavirala tudi polna posoda goriva ob začetku dirke. To je, kot je dejal, pričakoval, saj ga je to spremljalo od selitve na jug Evrope, ker pa ni povzročilo bistvene škode pri njegovemu položaju v SP, se ni živciral.

Bistveno bolj zaskrbljen je lahko Pedrosa, ki počasi drsi navzdol v SP, nazadnje je zmagal 19. maja na VN Francije. »Pritiskal sem, kolikor sem mogel, a tokrat nisem mogel izvleči več od tega, kar sem,« je dejal najstarejši med trojico, ki bo bivanje v San Marinu podaljšal v sredino tedna, saj ga čaka testiranje. A ob takšnem nadaljevanju bo moral možnost za naskok na lovoriko kmalu vnovič pokopati, potem ko o njej sanja že osem let, kolikor traja njegov staž v najmočnejšem razredu SP; trikrat je bil svetovni podprvak.