Motokrosisti brez želenega finala A

Slovenskim motokrosistom so v svetovnem pokalu narodov v Teutschenthalu z obilo smole osvojili le 25. mesto.

Objavljeno
28. september 2013 21.38
Na treningu z motokrosistom Klemnom Gerčarjem, Brnik 22. Maja 2013.
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Leipzig - Slovenska reprezentanca v motokrosu je na svetovnem pokalu narodov v nemškem Teutschenthalu danes v kvalifikacijah s 25. mestom ostala brez želenega finala A. V kvalifikacijah so bili najboljši Avstralci, Slovenci pa si bodo nastop v finalu zagotoviti z zmago v nedeljskem finalu B.

Slovenski motokrosisti so imeli v Nemčiji obilo smole. Po solidni predstavi Matevža Irta v razredu MX1 so se začeli nad slovensko ekipo zgrinjati temni oblaki. Timu Gajserju je v ogrevalnem krogu odpovedal motor in sploh ni startal.

»Kar naenkrat je začel izgubljati moč, nato pa me je skoraj vrglo prek krmila, ko je motor popolnoma ugasnil in zablokiral. Ne morem verjeti, da je to sploh možno, a prav tega sem se najbolj bal, da mi bo tako kot že velikokrat letos odpovedala tehnika,« razočaranja ni skrival 17-letni najmlajši član ekipe.

Tudi Gerčar z obilo smole

Zadnje upanje Slovenije je bil tako Klemen Gerčar, svetovni prvak razreda MX3, ki pa je tudi dobil svoj delež smole. Na startu mu je v zaščitna očala priletel velik kamen in mu razbil lečo, ki je narejena iz izredno močnega plastičnega materiala in sicer prestreže celo strel šibrovke.

»Popolnoma sem razočaran in ne morem verjeti, da se mi je to zgodilo. To je izredno redka okvara zaščitne opreme in tole danes se je zgodilo ob povsem nepravem času,« je po prihodu v cilj dejal Gerčar.

V kategoriji MX1 je nekoliko presenetljivo zmagal Avstralec Brett Metcalfe. Irt je kvalifikacije končal na 22. mestu. V razredu MX2 je zmagal domačin Ken Roczen, v kategoriji MX3 pa prepričljivo Belgijec Clement Desalle, Gerčar je po težavah z vidljivostjo končal na 25. mestu. Skupno je bila 25. tudi Slovenija.

Po kvalifikacijah najbolje kaže Avstralcem, sledijo jim Američani, tretji so bili Belgijci. Ker se Slovencem ni uspelo uvrstiti med najboljših 19, ki imajo pravico nastopa v elitnem finalu, jim je ostala le še ena možnost. Za nastop na glavni dirki bodo morali zmagati v finalu B, ki bo na sporedu že v nedeljo dopoldne.