Motokrosisti konec tedna v pesku Valkenswaarda

Na Nizozemskem bodo dirkači tekmovali na šesti preizkušnji svetovnega prvenstva.

Objavljeno
21. april 2017 12.50
Motokros, Tim Gajser
A. V., STA
A. V., STA
Amsterdam - Sezona svetovnega prvenstva v motokrosu, karavana se je po začetnih postajah na oddaljenih prizoriščih po vsem svetu prejšnji teden preselila v Evropo, se je že razživela. Najboljši dirkači na svetu, tudi vodilni v seštevku razreda MXGP Tim Gajser, se bodo konec tedna pomerili v nizozemskem Valkenswaardu na preizkušnji za veliko nagrado Evrope.

Na Nizozemskem bodo dirkači tekmovali na šesti preizkušnji svetovnega prvenstva. Valkenswaard je znan po zahtevni, peščeni progi, na kateri slovenski adut Gajser še nikoli ni zmagal. Njegov najboljši rezultat v Valkenswaardu je tretje mesto z lanske dirke.

Medtem pa se Gajserjev največji tekmec, osemkratni svetovni prvak Antoni Cairoli lahko pohvali s šestimi zmagami v Valkenswaardu. Gajser je po izjemni drugi vožnji na zadnji dirki še bolj motiviran, da tudi ta konec tedna nadaljuje niz vrhunskih uvrstitev, prav tako pa je motiviran Italijan Cairoli, ki je na domači dirki preteklo nedeljo prikazal izjemen preboj v ospredje.

Gajser in Cairoli sta brez dvoma prvi imeni letošnjega prvenstva in tudi na Nizozemskem se obeta odlična predstava vodilnih motokrosistov. Gajser ima pred Cairolijem v skupnem seštevku 18 točk prednosti.

Na Nizozemskem bosta v elitni kategoriji MXGP tekmovala tudi Klemen Gerčar in Peter Irt, ki bosta iskala novi priložnosti za uvrstitev med dobitnike točk. V Italiji, kjer je na zadnji dirki Gajser za las ostal brez zmage za Cairolijem, je bil še najbliže dvajseterici s točkami Gerčar, ki je nekaj časa vozil na 17. mestu, nato pa na koncu zaostal.

V soboto popoldne bodo na sporedu kvalifikacije, prva vožnja v razredu MXGP bo v nedeljo ob 14. uri, druga ob 17. uri.

Na Nizozemskem bo tudi druga dirka evropskega prvenstva EMX 250. Tekmoval bo tudi Jan Pancar, ki je v kategorijo EMX 250 prestopil po lanski uspešni sezoni v kategoriji EMX 125, tik pred letošnjo pa se je pridružil tovarniškemu moštvu Yamahe, italijanski ekipi Yamaha Factory Racing ASTES4-TESAR. Prejšnji teden se mu na prvi preizkušnji v Italiji ni uspelo kvalificirati na dirko.

V Valkenswaardu se začenja tudi sezona evropskega prvenstva EMX 125, kjer bosta slovenske barve letos zastopala Maks Mausser in Luka Milec. Za Mausserja bo to prva dirka v tej konkurenci. Milec bo sicer prvo dirko izpustil zaradi bolezni.