Motokrosisti na »olimpijske igre«

Pokal narodov v motokrosu: slovenski trojček Klemen Gerčar-Tim Gajser-Jernej Irt meri na petnajsterico.

Objavljeno
24. september 2014 20.31
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – Dirka za pokal narodov je za motokrosiste najprestižnejše tekmovanje, doživljajo ga kot svoje olimpijske igre. Lani je slovenska reprezentanca po okvari motorjev, poškodbi in počenih zaščitnih očalih obstala v finalu B. V Latviji bo konec tedna trojček Klemen Gerčar-Tim Gajser-Jernej Irt meril na petnajsterico.

Proti Kegumsu, latvijskemu prizorišču letošnje dirke za pokal narodov, na katerem bo nastopilo 34 reprezentanc, sta se Gerčar in Irt včeraj podala vsak s svojim avtodomom; premagati sta morala 1800 km dolgo pot iz Slovenije. Gajser pa je na cilj priletel z letalom. Danes ga čaka testiranje 450-kubične honde, ki so jo zanj pripeljali iz Japonske. »Na dirkah za svetovno prvenstvo seveda ostajam v razredu MX2 na 250-kubičnem motociklu, na dirki za pokal narodov pa se bom dokazoval v odprtem razredu. Prvič bom na 450-kubičnem motociklu tekmoval v svetovnem merilu,« je razkril 18-letni Gajser, ki je prejšnji teden potegnil črto pod izjemno sezono v SP v razredu MX2, v kateri se je šestkrat povzpel na stopničke, dvakrat na najvišjo v posamičnih vožnjah.

Na poldrugem kilometru dolgi progi, polni skokov, v Latviji se bosta preizkušala še Gerčar – nastopil bo v razredu MXGP – in Irt, ki bo slovensko reprezentanco zastopal v MX2. Prvi je motokrosistični »olimpijski duh« okusil petkrat, za Ljubljančana Irta pa bo to drugi nastop. »Na tem latvijskem prizorišču sem že dirkal, teren je mivkast, pod njim pa je trša podlaga. Pred dvema letoma smo se v Belgiji na mivki uvrstili v finale A, zato verjamem, da s terenom ne bomo imeli težav. Proga je hitra, njene značilnosti pa so podobne tistim na dirkah za SP v razredu MXGP,« je razmišljal Gerčar. Med tekmece se vrača po tritedenskem prisilnem počitku (diagnoza: zvin gležnja, natrgana mečna mišica): »Čeprav ne bom 100-odstotno pripravljen, bo moja volja 110-odstotna,« je 23-letnik poudaril, da bo iz sebe iztisnil, kolikor zmore.

Mehke podlage se ne boji niti Irt, ki se je po služenju kruha v Indoneziji in poškodbah v minuli sezoni letos vrnil med evropske motokrosiste. Operaciji rame in kolenskih vezi sta preteklost. »Ker se vračam po poškodbi, sem sezono vzel kot pripravljalno za prihodnje tekmovalno leto. Nastop na dirki za pokal narodov je zame nagrada za uspešne predstave v italijanskem prvenstvu v razredu MX2, v katerem sem dirkal letos. Veselim se voženj v močni konkurenci ob množici navijačev. Toliko se jih ne zbere na nobeni drugi dirki. To je edina preizkušnja, na kateri se ameriški motokrosisti merijo z evropskimi,« je povedal Jernej Irt, sicer brat dirkačev Matevža in Petra. V prihodnji sezoni bo 24-letnik dirkal v nemškem in avstrijskem prvenstvu.

Slovensko reprezentanco, ki jo bo v Latviji vodil Herman Jakolič ml., v soboto čakajo kvalifikacije, iz katerih bo 19 ekip napredovalo neposredno v nedeljski finale A. Eno mesto bo pripadlo še zmagovalcu finala B. Jakolič od fantov pričakuje uvrstitev med 15 najboljših v finalu A.