Na jubilejni dirki št. 3000 Pedrosa odbil vse Marquezove napade (VIDEO)

Na zmagovalni oder se je prvič po selitvi k Ducatiju zavihtel še Lorenzo. Viñales šesti, Rossi pa šele na robu deseterice.

Objavljeno
07. maj 2017 16.51
MOTO-PRIX-ESP-PRACTICE
J. P.
J. P.

Jerez - Četrta letošnja dirka svetovnega prvenstva v elitnem motociklističnem razredu moto gp, velika nagrada Španije v Jerezu, je bila nekaj posebnega, saj je bila že jubilejna tritisoča v zgodovini tega športa, katerega korenine segajo v davno povojno obdobje, v leto 1949. Mimogrede: na tisoči preizkušnji leta 1975 v Hockenheimu si je konkurenco pokoril Angel Nieto, na dvatisoči leta 1997 v Suzuki pa Michael Doohan. Na današnji tritisoči se je zmage pred domačim avditorijem veselil Hondin Španec Dani Pedrosa. Prihodnja dirka, velika nagrada Francije v slovitem Le Mansu, bo na sporedu čez dva tedna.

Izkušeni 31-letnik je kraljeval že na treningih in si tudi v kvalifikacijah zagotovil najboljše štartno izhodišče, kar se mu je posrečilo prvič po predlanskem oktobru v Maleziji. Letošnjo sezono je odprl s petim mestom v Katarju, nadaljeval z odstopom v Argentini in se nazadnje onkraj »luže« s tretjim mestom prvič zavihtel na stopničke, na zmago, jubilejno trideseto v elitnem razredu, pa je moral čakati od lanskega San Marina. V Jerezu si je tekmece že podjarmil leta 2013, sicer pa VN Španije ostaja v domeni domačih voznikov, ki so v zadnjih petih izvedbah zmagali štirikrat - le lani je njihovo dominanco prekinil italijanski »doktor« Valentino Rossi.

Da je bilo današnje špansko zmagoslavje še večje, sta z uvrstitvama na zmagovalni oder poskrbela še branilec šampionske lovorike, Pedrosov moštveni kolega Marc Marquez, in nekdanji trikratni svetovni prvak Jorge Lorenzo, ki se je po selitvi od Yamahe k Ducatiju prvič veselil preboja v elitno trojico. Manj uspešen je bil še četrti favorizirani domači dirkač Maverick Viñales (yamaha), ki se je po dveh zaporednih zmagah z začetka sezone nekoliko ustavil. V Austinu je odstopil, tokrat pa se je moral zadovoljiti s šestim mestom. Vseeno jo je odnesel bolje kot do danes vodilni v svetovnem prvenstvu Rossi, ki ni ubranil lanske zmage, daleč od tega - zasedel je zgolj deseto mesto.

Za nekaj razburljivega dogajanja na progi in ob njej je poskrbel že šesti krog. Hondinega Britanca Cala Crutchlowa je namreč v enem od zavojev s četrtega mesta izstrelilo v pesek, le nekaj sekund pozneje se je scenarij, na identičnem mestu, ponovil še Špancu na KTM Polu Espargaru. Izgledalo je grdo, a sta jo oba nesrečnika odnesla brez hujših prask. Še bolj vroče pa je bilo, ko sta v pesku družno končala Jack Miller s hondo in Alvaro Bautista z ducatijem, saj se je jezni Avstralec na Španca spravil kar s pestmi. Po desetih krogih se je sicer hiter in uspešen konec tedna v Jerezu predčasno končal tudi za Suzukijevega Italijana Andreo Iannoneja, brez posledic pa jo je pri padcu odnesel tudi Millerjev moštveni kolega, domačin Esteve »Tito« Rabat s hondo.

Jack Miller vs. Alvaro Bautista:

IZIDI

1. Dani Pedrosa (Špa, honda) 45:26,827
2. Marc Marquez (Špa, honda) + 6,136
3. Jorge Lorenzo (Špa, ducati) 14,767
4. Johann Zarco (Fra, yamaha) 17,601
5. Andrea Dovizioso (Ita, ducati) 22,913
6. Maverick Viñales (Špa, yamaha) 24,556
7. Danilo Petrucci (Ita, ducati) 24,959
8. Jonas Folger (Nem, yamaha) 27,721
9. Aleix Espargaro (Špa, aprilia) 31,233
10. Valentino Rossi (Ita, yamaha) 38,682 

VRSTNI RED (4/18)

1. Valentino Rossi 62
2. Maverick Viñales 60
3. Marc Marquez 58
4. Andrea Dovizioso 30
5. Cal Crutchlow (VB, honda) 29
6. Dani Pedrosa 27
7. Johann Zarco 22
8. Jonas Folger 21
9. Scott Redding (VB, ducati) 21
10. Jack Miller (Avst, honda) 21