Na prizorišče stopa še en zelenec

V San Marinu bo v motociklistični dirki nastopil tudi polbrat Valentina Rossija Luca Marini.

Objavljeno
13. september 2013 20.55
T. V., šport
T. V., šport

San Marino – Po mesecih negodovanja, ki je v zadnjem času preraslo že v kritiko, so se pri Yamahi le podvizali in prižgali zeleno luč za namestitev brestopenjskih menjalnikov, po katerih sta hrepenela Jorge Lorenzo in Valentino Rossi. Ali bodo prinesli spremembo že na jutrišnji VN San Marina, si sicer ne drzneta napovedati, vsaj za zdaj pa Honda ostaja korak spredaj.

Njena dirkača Marc Marquez in Daniel Pedrosa sta namreč na včerajšnjih prostih treningih brez težave držala vodilna časa, četudi je vodilni v SP Marquez v San Marino prišel domala tik pred dvanajsto in pojasnil, da je v zadnjih dneh trdo treniral. »Roka še ni povsem v redu, a me vsaj ne boli. Je pa okrevanje precej hitrejše kot kdaj v preteklosti, verjetno tudi zato, ker sem okrepil mišičevje. Edino težavo bi mi lahko predstavljal nov padec, a zato ne bom nič bolj previden, saj me ta nevarnost spremlja že skozi kariero. V preteklosti sem si že izpahnil desno ramo,« je pojasnil mladi Španec, ki je prerasel v uspešnico sezone, šest dirk pred koncem SP pa ostaja zvest svoji letošnji politiki in vlogo favorita prepušča Lorenzu. Torej svojemu drugemu zasledovalcu v SP, ki je 39 točk za njim, še devet več kot Pedrosa.

Tudi njega žene radovednost, kako bo Yamaha izkoristila novost pri motorju, ki jim je pri Hondi že povsem domača. Valentino Rossi je iskreno priznal, da to sicer boljših časov ne bo prineslo, a da je dirkališče v San Marinu skoraj idealno za ta korak. »Nama z Lorenzom bo nov menjalnik v veliko pomoč, saj na tej progi prihaja zelo do izraza. Zdaj bo veliko laže voziti, saj bo motor bolj stabilen tudi pri pospeševanju,« pravi italijanski zvezdnik, ki je za ogrevanje pred dnevi nastopil na dirki v kartingu, končal kot četrti in v šali potožil, da ga to že spravlja v obup. Četrti je bil namreč tudi na prejšnjih štirih dirkah za svetovno prvenstvo v Indianapolisu, Brnu in Silverstonu, zato je zdaj napovedal skok višje. S kakšno energijo se bo lotil nedeljskega izziva, pa bo odvisno tudi od nastopa njegovega polbrata Luce Marinija, ki svojo kariero pri 16 letih začenja v razredu moto 3. Marinija je imela sicer Rossijeva mama Stefania z drugim možem, vendar imata tesne stike, oba živita v Tavulliji in ob sobotah zunaj sezone tudi skupaj trenirata.

»Zelo vesel sem zanj in komaj čakam, da vidim, kakšen rezultat bo dosegel. Vem, da bo zanj prva dirka težka, zelo pomembno bo, da iz nje izvleče dobro lekcijo, spozna slog najboljših in to prenese na naslednje preizkušnje,« je Rossi užival, da je enkrat lahko govoril o drugem članu družine in ne le sebi, pri tem pa v smehu dejal, da Luca ni le nadarjen, marveč tudi lepši in pametnejši od njega. Njegov polbrat sicer ob svojem krstu ne meri na vrh – Rossi je bil ob svojem krstu leta 1996 nekaj mesecev starejši in šesti na dirki v Maleziji –, zato pa na zmagovalni oder meri njegov starejši brat in vzornik. Zato ni čudno, da so italijanski novinarji pred dirko tudi Jorgeja Lorenza pobarali, ali bi mu Rossi lahko pomagal k preobratu v SP. »Naš edini cilj je, da poskušamo Hondo oddaljiti. Prepričan se, da bo Rossi naredil vse, da bi bil prvi, drugi ali tretji, nisva pa še govorila o tem, da bi pomagal meni. Za taktične igre med moštvi je še prezgodaj,« trdi Lorenzo.