Nasmeška Alonsa in Kimija ozaljšala super vikend

Hamilton po zmagi na VN Španije kazal znake izčrpanosti, Force India najbolj zanesljiv. V Monaku bo dirkal »železni mož« Button.

Objavljeno
16. maj 2017 00.31
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Barcelona – Najboljša dirka v sezoni 2017 formule 1, VN Španije v Barceloni, ki je zaokrožila prvo četrtino svetovnega prvenstva, je dala nekaj odgovorov in tudi porodila nova vprašanja. Zdi pa se, da je bilo po njej vendarle več zadovoljnih kot razočaranih obrazov.

Škoda, da na Slovenskem ljubitelji najprestižnejšega motošporta ne morejo dirk spremljati v maternem jeziku. Na Circuit de Catalunya je bilo res kaj videti. Dirka je bila odločena na stezi, na kateri ni manjkalo vratolomnih prehitevanj. V napetem boju za stotinke se je na koncu zmage veselil Lewis Hamilton, ki se je Sebastianu Vettlu približal na šest točk in bo imel že v Monte Carlu 28. t. m. priložnost z zmago skočiti na vrh. A hkrati je prva evropska dirka razkrila, da utegne imeti v nadaljevanju sezone težave. Na cilju je bil povsem izmučen in je komaj lovil sapo. V tej sezoni so širši avtomobili pravi »mišičnjaki«, sile G pa so dirkače spremenile v gladiatorje, za kakršnega se je pred časom razglasil Hamilton, ki je v uri in pol izgubil dobra dva kilograma. V komunikaciji z glavnim Mercedesovim inženirjem Petom Bonningtonom je bil ves zasopel in ne gre prezreti, da je 32-letni Anglež eden redkih, ki s seboj nima osebnega fizioterapevta, sezona pa se je šele dobro začela ...

Zdi se, da obremenitve bolje prenaša tri leta mlajši Vettel, ki je bil sicer razočaran nad drugim mestom, saj je bil dve tretjini dirke v vodstvu, vseeno pa je zaprl usta tistim, ko so se ob njegovih štirih zaporednih naslovih z Red Bullom (2010-2013) zmrdovali, češ da ne zna prehitevati. Njegov manever, s katerim je obšel Valtterija Bottasa, ki ga je skušal zadrževati, je obudil spomin na zlate čase F1.

Če so se pri Red Bullu lahko tolažili s tretjim mestom Daniela Ricciarda, ki je malce zakrilo očitne težave dirkalnika, pa so lahko upravičeno ponosni pri Force India. Še na peti dirki sta oba dirkača prišla do točk, kar ni uspelo nobenemu drugemu moštvu. Odlična Sergio Perez in Esteban Ocon sta s četrtim in petim mestom izboljšala najboljši uvrstitvi v sezoni in sta se še približala rdečim bikom v konstruktorski razvrstitvi. Moštvu se sploh ne poznajo težave lastnika Vijaya Mallye, ki so ga prejšnji mesec v Londonu aretirali zaradi suma korupcije in mu grozi izročitev v domovino, kjer mu želijo soditi in ga poslati za zapahe.

S kančkom britanskega sarkazma so lahko zadovoljni celo v Wokingu. Fernando Alonso je na domači dirki prvič pripeljal v cilj in z 12. mestom izboljšal najboljšo uvrstitev McLarna, ki je s Hondinim motorjem še naprej tarča posmeha. Za dvakratnega svetovnega prvaka, čigar sedmo mesto v kvalifikacijah je bilo vendarle pesek v oči, je to dobra popotnica za dirko Indianapolis 500, zaradi katere bo izpustil VN Monaka in se vrnil v formulo 1 v Kanadi 11. junija.

»Malce sem razočaran. Če ne bi v prvem ovinku trčil z Masso, bi lahko bil pri točkah. A vsaj končali smo dirko, morda je to prvi večji korak naprej,« je bil nasmejan Alonso, ki se je takoj odpravil prek luže. V Monte Carlu ga bo za eno dirko zamenjal Jenson Button, ki pa je že namignil, da bi se rad s prihodnjo sezono zares vrnil v F1. Da pri 37 letih ne bi bil telesno dovolj dobro pripravljen, se ni bati – v soboto je v svoji starostni kategoriji postal prvak Ironman California!

Nenazadnje je presenetil tudi »ledeni mož« Kimi Räikkönen, ki se je kljub trku in odstopu v prvem krogu nasmejan vrnil v Ferrarijev »paddock« in se kasneje v prostorih VIP fotografiral z dečkom iz Francije, ki je zaradi njega pred kamerami točil solze in osvojil srca milijonov ...