Navdušena tako Marquez kot Rossi

Španskemu motociklistu VN Amerik, Italijanu po Viñalesovem padcu vodstvo v svetovnem prvenstvu.

Objavljeno
24. april 2017 02.03
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Austin – Marc Marquez ni le trikratni svetovni prvak v razredu motogp, ampak tudi prevelik mojster, da bi v nedogled gledal v hrbet tekmecem. Po razočaranju v Katarju in padcu v Argentini je le pokazal šampionske zobe in še petič zmagal na VN Amerik, delo pa mu je olajšal zgodnji odstop zmagovalca obeh uvodnih preizkušenj Mavericka Viñalesa.

V Austinu Marquez pozna zgolj uspehe. Odkar so dirkališče leta 2013 vključili v spored SP, je na njem vselej štartal s prvega položaja in v cilj pripeljal kot najhitrejši. Dirko je najbolje začel njegov moštveni sotekmovalec pri Hondi Dani Pedrosa, toda pravi vrhunec je prišel že v 6. krogu, ko je s proge zdrsnil Viñales in se moral vrniti v boks na sedežu skuterja. To je bil njegov prvi padec na dirki po lanskem odstopu v Argentini, ki je hkrati odprl lov na skupno vodstvo v SP. Priložnost je izkoristil Valentino Rossi, ki je večino dirke sledil Hondinima asoma, tri kroge pred koncem pa prehitel Pedroso in se pri 38 letih zavihtel na vrh sezonske razpredelnice. Marquez je bil tokrat prehiter za vse, v drugi polovici dirke si je lahko privoščil povsem samostojen nastop.

»Kljub vsemu še zdaleč nisem imel lahkega dela. V prvih krogih sem poskušal ostati miren, nisem se prepustil strastem zaradi slabih izkušenj z uvodnih dirk sezone. Izbral sem trdo prednjo gumo, s katero prej nisem veliko vozil, toda sčasoma se mi je odločitev poplačala, saj sem vse bolj povečeval prednost. Po VN Argentine sem bil daleč zadaj, zdaj sem zelo blizu vrha, toda sezona je dolga in morali bomo postoriti marsikaj, da bomo še bolj napredovali,« je bil zadovoljen Marquez.

Pedrosa je potožil, da ga je drugega mesta stala obrabljena notranja stran prednje gume, zaradi katere je predvsem pazil, da ne bi padel, toda Rossi ni gledal dosežku v zobe: »Austin mi ni pisan na kožo, toda tokrat sem povsem zadovoljen z razpletom. Oprijel sem se obeh hond, ki sta tukaj skoraj doma, na določenih odsekih pa sem bil zelo hiter. Z vožnjo po robu sem prehitel Pedroso in dosegel svoj najboljši rezultat na tej progi.«

Sezona se bo nadaljevala 7. maja na VN Španije v Jerezu.