Navijači so se izrekli v Rossijev prid

Po tednih obtožb in afer je italijanski zvezdnik »prepustil« lovoriko Jorgeju Lorenzu. Se bo spor z Marquezom nadaljeval?

Objavljeno
28. december 2015 00.31
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Vrsto let so se v motociklističnem SP želeli otresti enoličnosti v boju za naslov prvaka v elitni kategoriji in bitko podaljšati do zadnje postaje v Valencii, a si scenarija minule sezone ni mogel zamisliti nihče. Besedne žaljivke in obtožbe o prirejenem razpletu, ki jih je Valentino Rossi izrekel na račun Honde in njenega dirkača prihodnosti Marca Marqueza, so namreč vrgle senco na sezono, v kateri je na koncu vrh zasedel Jorge Lorenzo.

Pri Dorni se že dolgo zavedajo, da je Valentino Rossi ključ do src navijačev povsod po svetu, zato z odobravanjem spremljajo njegovo odločnost, da bo kariero nadaljeval tudi pri 36 letih. A so bili ob letošnjem dogajanju, ko se je SP nepričakovano sprevrglo v melodramo, v kateri je najkrajši konec potegnil prav »doktor« in med katero je po skoraj dveh desetletjih v SP pokazal tudi drugi obraz, zvezanih rok. Da je njegov vpliv na navijače neizmeren, se je potrdilo tudi na finalu v Valencii, na katerem se je večji del (španskih) gledalcev postavil na njegovo stran, v Italiji, kjer ima že kar status božanstva, pa bi bilo (pričakovano) že kar narodno izdajstvo, če ga ne bi podprli v njegovem prepričanju, da so mu deseto lovoriko v karieri z veliko zaroto ukradli na ciljni črti. Marc Marquez in Jorge Lorenzo sta zaradi tega ostala vsak brez svojega italijanskega pokrovitelja, na družbenih omrežjih so krožile peticije v podporo Rossiju, ena od italijanskih podružnic svetovno uveljavljene stavniške hiše pa je v znak protesta nad načinom, kako se je Yamahin Španec dokopal do lovorike, obljubila vračilo zneska v obliki bonusa za prihodnje stave vsem, ki so stavili, da bo prvak postal italijanski as.

Po dveh letih popolne prevlade je že zgodaj postalo jasno, da čudežni španski mladec Marc Marquez ne bo mogel nadaljevati svojega pohoda v eliti, a vseeno je bil prehod Yamahe v ospredje delno presenečenje. Rossi je že spomladi izkoristil Marquezovo krizo in ušel tudi Jorgeju Lorenzu, ki pa je še pravočasno ujel ritem in od sredine sezone je bilo jasno, da se bo bitka za vrh odločila med Yamahinima zvezdnikoma. A le nekaj točk razlike, vmes tudi skupno vodstvo obeh v SP, je na zadnjih dirkah dobilo povsem nove razsežnosti. Tri dirke pred koncem je Italijan uhajal Lorenzu še za 18 točk, počilo pa je na VN Avstralije, na kateri se je Marquez dolgo kosal z njim na drugem mestu, v zadnjem krogu pa z izjemnim časom oddrvel v ospredje in prehitel še Lorenza.

Rossi ga je na novinarski konferenci pred predzadnjo preizkušnjo ostro napadel, češ da ga je namerno dolgo onemogočal in s tem napeljal vodo na mlin njegovega sotekmovalca v ekipi, obtožbe o zaroti pa so imele ravno nasproten učinek od želenega. Na VN Malezije se je namreč njun dvoboj za drugo mesto ponovil, posnetek odločilnega trenutka dirke, v katerem je Marquez ostal brez uvrstitve, pa bo še dolgo predmet razprav in različnih razlag. Ne zaradi taktike, s katero je Rossi Marqueza zrinil do roba dirkališča, marveč zaradi stegnjene noge, ki jo je moč videti na posnetku in s katero naj bi si Italijan pomagal pri onemogočanju tekmeca. Lorenzo je z novo zmago zaostanek pred finalom stopil na sedem točk, a si obenem že tlakoval pot do lovorike, saj je Rossija doletela kazen štarta z zadnjega mesta. Njegova pritožba na CAS ni bila uspešna, v finalu pa je potrdil svoje mojstrstvo ter bil na koncu le eno mesto oddaljen od ubranitve skupnega prvega mesta, ki je tretjič v karieri pripadlo Lorenzu. Skoraj nemogoče se zdi, da bi se takšna trenja in obtožbe, ki so se vrstile med Rossijem in Marquezom med in po sezoni, lahko polegle do leta 2016, ko bodo vsi spet sedli na svoje motorje.

Lorenzo sicer nikoli ne bo spadal v krog zvezdnikov, katerih klubi oboževalcev rastejo kot gobe po dežju in rušijo rekorde po številu sledilcev na družbenih omrežjih. Pri tem mu je ob nekoliko zadržanem značaju ponagajala tudi usoda, ki je njegovo kariero spretno prepletala s potjo velikega Valentina Rossija. Najprej med letoma 2008 in 2010, nato pa še med letoma 2013 in 2015. A tudi tokrat je Lorenzo, podobno kot leta 2010, končal kot zmagovalec, s čimer je potrdil, da spada med najbolj popolne tekmovalce motoristične sodobnosti, četudi mu manjka šarma in spogledljivosti, zaradi katerih denimo Rossi in v zadnjih sezonah tudi Marquez skrbita, da temu bencinskemu športu ne upade priljubljenost na vseh koncih zemeljske oble. Do tretje lovorike je prišel po res težkem obdobju, lani se je opotekal skozi sezono, priporočali so mu psihologa, a je vztrajal, da so obdobja, ko je še potreboval takšne in podobne pomoči, za njim in da po s poškodbami zaznamovani sezoni 2013 potrebuje le čas in potrpljenje, da spet ujame ritem. Vmes je zamenjal tri trenerje in preoblikoval svoje telo, izgubil nekaj kilogramov in se začel drugače prehranjevati ter se letos po številu lovorik v elitni kategoriji na 7. mestu izenačil z Kennyjem Robertsom in Waynom Raineyjem.