Ne ve, zakaj ne bil znova prvak s Ferrarijem

Formula ena: Kimi Räikkönen razkril, da zapušča Lotus, ker mu še niso izplačali celotnega zaslužka.

Objavljeno
19. september 2013 22.31
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Ljubljana – Finski dirkaški as Kimi Räikkönen je na novinarski konferenci pred nedeljsko veliko nagrado Singapurja, 13. letošnjo preizkušnjo za svetovno prvenstvo v formuli 1, priznal, da je bil vendarle denar glavni razlog za njegovo vrnitev k Ferrariju. »Če vam povem po resnici, pri Lotusu še nisem prejel celotnega zaslužka,« je zaupal 33-letni Finec.

Zaradi tega je bila odločitev, da po koncu sezone zapusti Lotus in se znova preseli k Ferrariju, slednjič toliko lažja. »V Enstonu očitno ne morejo zbrati toliko denarja, kolikor so mi dolžni. To je res nesrečna situacija,« je z glavo zmajeval Räikkönen, ki pa ni hotel razkriti, za kakšno vsoto gre. Kot so izbrskali pri švicarskem časniku Blick, mu v moštvu iz Enstona dolgujejo lep del nagrad, po katerih naj bi za sleherno osvojeno točko prejel približno 100.000 evrov. V minuli sezoni, ki jo je v skupnem seštevku končal na visokem tretjem mestu, si jih je pridirkal 207, letos je že pri številki 134. Ob letni plači v višini treh milijonov evrov bi mu torej po pogodbi pripadalo še debelih 34 milijonov € premij.

Na vprašanje enega od novinarjev, zakaj potemtakem še vztraja pri Lotusu, če ga ne morejo plač(ev)ati, pa je odvrnil, da ima pač dirkanje preveč rad, da bi se mu kar tako odrekel. »Za nameček ni v moji navadi, da bi čez noč zapustil barko in problem,« je razložil »ledeni mož«, ki se bo tako po koncu letošnjega prvenstva vrnil k Ferrariju, s katerim se je v sezoni 2007 veselil svojega doslej edinega naslova svetovnega prvaka v formuli 1 in od katerega se je moral – resda za odškodnino v višini približno 15 milijonov € – dve leti pozneje tudi posloviti. Z njegovim odhodom je namreč svoj tedanji prihod k italijanski ekipi pogojeval Fernando Alonso.

Mar je na to že pozabil? »Ah, takrat se je pisalo vse mogoče, resnico pa poznam le jaz,« je zamahnil z roko in pripomnil, da za razliko od drugih sam ne pričakuje težav s španskim zvezdnikom. »S Fernandom sicer še nisem sodeloval, kljub temu sem prepričan, da ne bova imela problemov drug z drugim. Če pa se bodo pojavili, se bova o njih pogovorila. Nisva več dvajsetletnika, ki menita, da vesta vse o vsem. Lahko, da se glede najinega sodelovanja motim, toda zanašam se na to, da sva oba dovolj stara, da veva, kaj počneva,« se je razgovoril hladnokrvni Finec in pribil, da bo njegova glavna naloga skupaj z Alonsom in vsemi odgovornimi pri moštvu iz Maranella izdelati konkurenčen dirkalnik za prihodnje leto.

»Zaradi novih pravil bomo vsi skupaj pred toliko večjim izzivom, zaradi katerega pa si ne belim glave. Če smo bili uspešni že v moji prvi sezoni pri Ferrariju, ne vem, zakaj ne bi bili tudi v prvenstvu 2014,« je optimističen Räikkönen, ki je z vodstvom italijanske ekipe podpisal dveletno pogodbo, po kateri naj bi mu vsaka sezona navrgla dvajset milijonov evrov. Toda še bolj kot denarja bi se razveselil nove lovorike ...