Nemčija kmalu spet brez formule 1

Niti Hockenheim niti Nürburgring v letu 2017 ne bosta gostila dirke svetovnega prvenstva formule 1.

Objavljeno
15. december 2015 18.46
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

London - Čeprav imajo nekdanjega štirikratnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla in aktualnega podprvaka Nica Rosberga, z Mercedesom pa tudi konstruktorskega prvaka, bodo nemški navdušenci nad formulo 1 leta 2017 najverjetneje spet ostali brez dirke.

V Nemčiji prihodnje leto sicer dirka bo, ne pa tudi leto pozneje. Na vsaki dve leti naj bi se namreč zamenjala Nürburgring in Hockenheim. A pri prvem imajo velike finančne težave, zato so tudi odpovedali letošnjo dirko. Leta 2016 bo preizkušnja za VN Nemčije v Hockenheimu, kjer pa niso pripravljeni prevzeti finančnega tveganja in pripravljati dirke vsako leto.

»Lahko zanesljivo rečem, da na Nürburgringu dirke ne bo. Nemčija ni tako veliko tržišče,« je v pogovoru za britansko strokovno spletno stran Motorsport-Magazin.com dejal vodja tekmovanja Bernie Ecclestone. V Hockenheimu bodo po načrtih zanesljivo izvedli vsaj še dve dirki, leta 2016 in 2018.

Letos so v Nemčiji prvič po letu 1960 ostali brez domače dirke formule 1. Razmere pa niso najbolj rožnate, tudi morebitna menjava prizorišč s kakšno drugo državo - obstaja predlog, da bi se na dve leti menjali Francija, kjer že od leta 2008 nimajo več dirke, ter Nemčija - pa Ecclestona ne zanima. »Promocija takšnih dirk ogromno stane. Ljudje pa potem pogosto pozabijo, kdaj in kje je kakšna dirka v katerem letu,« pravi neuničljivi veteran z vrha formule 1.