Ni leporečil, le za staro šaro še ni

Motociklizem: Valentino Rossi na VN San Marina do 2. zmage v štirih letih.

Objavljeno
14. september 2014 22.51
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Mizano – Ko je Valentino Rossi med tednom naznanil, da si je za cilj na VN San Marina zastavil zmago, je požel čudne poglede, saj so minili časi, ko je tako neposredno razkrival svoje ambicije, pa tudi sicer mu je to v zadnjih štirih letih uspelo le enkrat. A šampion, ki je obeležil prejšnje desetletje v motociklističnem SP, ni leporečil v prazno in je včeraj v velikem slogu pokoril konkurenco.

Njegova včerajšnja zmaga je bila čista kot solza, vodstvo je prevzel že v četrtem krogu z Marquezom za hrbtom, a je vodilni v SP, ki je tokrat štartal šele iz druge linije, v nadaljevanju naredil velikansko napako in pristal na tleh, pa vendar še dvignil svojo hondo, jo ob pomoči drugih spet uspel pognati in na koncu s 15. mestom osvojil eno točko za SP. Lorenzo, ki je zatem vozil v Rossijevem ozadju, njegove zmage ni mogel ogroziti, Daniel Pedrosa pa je na prizorišču, ki je zelo blizu Rossijevega rojstnega kraja Tavullia, zaostal že debele štiri sekunde.

Le dobro leto je potreboval italijanski as, da je spet ujel vrhunski ritem. Resda niti sam ni pričakoval, da bo še kdaj tako prevladoval kot sredi prejšnjega desetletja, konec koncev šteje že 35 let, zdaj najbolj vroče ime svetovnega prvenstva Marc Marquez pa kar 14 pomladi manj, a je po lanski vrnitvi k Yamahi vendarle računal na nov preboj v vrh svetovne elite. Po letu prilagajanja je letos spet stalni član zmagovalnega odra, na 13 dirkah je na njem stal devetkrat, le še točka ga spet loči tudi od drugega mesta v skupnem seštevku, kjer je vse manj zasidran Daniel Pedrosa. In prav gotovo bi imela tudi njegova kariera v zadnjih štirih letih povsem drug tok, če se ne bi leta 2010 prenaglil in iz užaljenosti ter tudi ljubosumja, ker mu je mesto prvega dirkača pri Yamahi spodnesel prav zdajšnji sotekmovalec Jorge Lorenzo, prebegnil k Ducatiju.

Nad njegovo letošnjo serijo ne leži nikakršna senca, četudi je imel Lorenzo katastrofalen vstop v sezono. Rossi je namreč kazal izjemno stalnost, tudi včeraj pa se denimo spomnil lanskega zmagoslavja v Assnu, s katerim je prekinil dolgo sušno obdobje in po katerem je upal, da se mu bo krivulja vzpenjala hitreje, kot se je v nadaljevanju. »Moj prvi cilj je bila zmaga na posamični dirki, a tokratna je veliko boljša kot na Nizozemskem. Tedaj si je namreč Jorge zlomil ključnico. Letos sem hitrejši, štirikrat sem zaostal le za Marquezom, zdaj pa se vsekakor lahko potegujem za drugo mesto v skupnem seštevku,« je dejal Rossi, ki je nazadnje v Mizanu zmago slavil leta 2009, do lani pa se je tri leta zapovrstjo na vrhu zvrstil Jorge Lorenzo.

Slednji je včeraj z 2. mestom zaokrožil Yamahin konec tedna, v katerem se je končal niz Hondinih zmag v letu 2015 (Marquez 11 x, Daniel Pedrosa 1x). »Razočaran sem s svojo predstavo, a vesel, da sva Yamahi privozila prvi dve mesti. Predolgo smo bili brez odmevnega rezultata. Od ogrevalnega kroga sem vedel, da bo Rossi hiter, tudi zase sem pričakoval, da bom hitrejši kot lani, a sem bil počasnejši,« je po dirki pristavil še Lorenzo, vsekakor pa je zanimivo, da je Rossi s tem postal tudi rekorder po najdaljšem časovnem razponu med prvo in zadnjo zmago. Od njegove premierne v SP je minilo 18 let in 27 dni, prejšnji rekorder pa je bil njegov rojak Loris Capirossi s 17 leti in 49 dnevi.

Za Hondo je bil to črn konec tedna. »Že začel sem slabo in obtičal v sendviču dveh drugih motoristov, tako da nisem mogel naprej. Pa tudi ko sem prehitel tekmeca pred seboj, mi je drselo. Težko sem nadzoroval motor, potem pa se mi je približal še Doviziosa in sem se moral otresti njegovih napadov. Vem, kakšen je njegov slog vožnje, zato sem bil pripravljen na napade. To vsekakor ni bilo prizorišče, ki bi ustrezalo Hondi,« je potožil Pedrosa, ki je videl Marquezov padec, pozneje pa priznal, da po njem ni imel najboljšega občutka.

T. V.