Nicky Hayden izgubil bitko za življenje

Pet dni po hudih poškodbah glave in prsnega koša, ki jih je utrpel pri trku z avtomobilom, je motociklistični prvak umrl. 

Objavljeno
22. maj 2017 20.15
Spain GP Motorcycle Rancing
K. M., J. P.
K. M., J. P.
Cesena - Nekdanji motociklistični svetovni prvak kraljevskega razreda moto gp, 35-letni Američan Nicky Haydenje danes v bolnišnici v Ceseni izgubil bitko za življenje, poroča Guardian.

Haydna, ki se je šampionske lovorike veselil leta 2006, nazadnje pa tekmoval v superbiku, je prejšnji teden med treningom s kolesom blizu obale Riminija zbil avtomobil znamke peugeot 206, ki ga je upravljal 30-letni voznik. Američan je najprej trčil v prednje vetrobransko steklo, nato pa ga je odbilo na cestišče. Pri tem pa je utrpel resne poškodbe glave in prsnega koša. »Gre za večkratne zlome ter zelo resno poškodbo možganov,« so po nesreči sporočili iz bolnišnice.

Sprva so ga prepeljali v lokalno bolnišnico Rdečega križa v Riminiju, nato pa v osrednjo travmatološko kliniko Bufalini v Ceseni, kjer naj bi odtlej ležal v umetni komi. Skopa sporočila naslednjih dni so poudarjala, da je njegovo zdravstveno stanje na intenzivni negi skrajno kritično, da se ne izboljšuje in da njegovo življenje visi na nitki. 

Do tragične nesreče je po pričevanju očividcev prišlo, ko si je po koncu dirke za svetovno prvenstvo v razredu superbike na dirkališču Enza in Dina Ferrarija v Imoli v družbi še štirinajstih drugih udeležencev privoščil kolesarjenje v okolici mesteca Morciano di Romagna. Ko je vanj preteklo sredo popoldne trčilo osebno vozilo, je bil Nicky, v prostem času velik kolesarski navdušenec, nekoliko stran od preostanka skupine.

Nicky Hayden, ki se ga je oprijel vzdevek Kentucky Kid, je veljal za enega najpriljubljenejših obrazov v motociklistični karavani, znan je bil po svoji dobrovoljnosti, prijaznosti in toplini. Ko je še bíl poslednjo bitko v življenju, so mu besede spodbude in podpore izrekli domala vsi, ki v svetu motociklizma kaj pomenijo, na čelu z zdajšnjimi asi Marcom Marquezom, Valentinom Rossijem, Jorgejem Lorenzom in Danijem Pedroso. Predvsem so odmevale besede italijanskega »doktorja«, ki je Haydna opisal kot enega njegovih najboljših dirkaških prijateljev.

Nicky, rojen v Owensboru v Kentuckyju, je odrastel v popolnoma dirkaški družini, saj so - v različnih kategorijah - tekmovali tako njegova starša, mati Rose in oče Earl (minuli teden je kategorično zanikal navedbe različnih medijev, da je Hayden v bolnišnici v Ceseni prestal operativni poseg) kot brata Tommy in Roger. S srčno izbranko, televizijsko zvezdo resničnostnih šovov Jackie Marin, se je zaročil lani, natanko leto dni pred tragično nezgodo, v Italiji.