Nicky Hayden v kritičnem stanju

V nekdanjega svetovnega prvaka v elitnem motociklističnem razredu moto gp je med kolesarjenjem trčil avtomobil.

Objavljeno
17. maj 2017 19.42
Italy Hayden Injured
J. P.
J. P.

Rimini - Po poročanju italijanskih medijev se kolesarjenje v italijanskem Riccioneju pri Riminiju ni dobro končalo za nekdanjega svetovnega prvaka v elitnem motociklističnem razredu moto gp, 35-letnega Američana Nickyja Haydna, ki letos med elito tekmuje v superbiku. Udeležen je bil namreč v prometni nesreči, v kateri ga je zbil avtomobil. Hayden je najprej trčil v prednje vetrobransko steklo, nato pa ga je odbilo na cestišče. Da je bil trk silovit, potrjujejo tudi fotografije povsem izmaličenega nesrečnikovega kolesa.

Pri tem naj bi Američan, ki se je šampionske lovorike veselil leta 2006 s hondo, utrpel resne poškodbe glave in prsnega koša, a so ga že na kraju nesreče stabilizirali in prepeljali v bolnišnico v Riminiju, kjer leži v kritičnem stanju. Hayden je okrog druge ure popoldne kolesaril s skupino še 14 drugih udeležencev, ko se je zgodila nesreča, v katero je bilo vpleteno osebno vozilo znamke peugeot 206, ki ga je upravljal 30-letni voznik. Ali so jo ostali kolesarji odnesli brez poškodb, agencije ne poročajo. Nicky Hayden je sicer znan kot velik kolesarski navdušenec, ki je dobršen del prostega časa namenjal vrtenju pedalov.

»Ob 16.50, tri ure po nezgodi, policisti še vedno zbirajo dokazno gradivo. Ko so prišli na prizorišče, je ranjenec še vedno ležal na robu ceste, medicinsko osebje pa ga je oživljalo in nato prepreljalo bolnišnico Rdečega križa Infermi di Rimini. Po doslej znanih izsledkih lahko rečemo, da je do trka prišlo s prednjo desno stranjo osebnega vozila, nesrečni kolesar pa je bil v času nezgode ločen od preostanka skupine,« je nekaj okoliščin tragičnega dogodka opisal prvi policist okrožja Pierpaolo Marullo.

Ob 18. uri so iz bolnišnice v Riminiju potrdili, da so poškodovanca prepeljali v osrednjo travmatološko kliniko Bufalini v Ceseni, kjer naj bi prestal operativni poseg in je zdaj v (predvidoma 24-urni) umetni komi. Na nezgodo so se pretreseni že odzvali številni Nickyjevi motociklistični prijatelji in tekmeci, med njimi lanski svetovni prvak v razredu moto gp Marc Marquez, drugi Hondin Španec Dani Pedrosa, nekdanji trikratni šampion Jorge Lorenzo, Italijana Andrea Iannone in Andrea Dovizioso, Britanec Cal Crutchlow in drugi, iz kolesarskega sveta denimo Alejandro Valverde in Mark Cavendish, iz Brazilije pa dirkač formule ena Felipe Massa.

Hayden je minuli vikend v Imoli, na dirkališču Enza in Dina Ferrarija, s hondo tekmoval na peti letošnji dirki svetovnega prvenstva v superbiku, a ni krojil vrha, saj je na prvi preizkušnji odstopil, na drugi pa zasedel dvanajsto mesto, v skupni razvrstitvi sezone drži trinajsto mesto. Doslej je v superbiku v dveh sezonah in pol vpisal eno zmago, lani na veliki nagradi Malezije v Sepangu. Današnja popoldanska nezgoda se je zgodila pri Morcianu di Romagna, mestecu z nekaj več kot 7000 prebivalci v provinci Rimini.

Njegovo kolo je bilo popolnoma uničeno. Foto: NewsRimini.