Nihče ne ve, kaj avstralski kmet skriva v svoji bisagi

Casey Stoner ob odhajanju v pokoj lahko odloči letošnje svetovno prvenstvo. Preostala prizorišča so mu pisana na kožo.

Objavljeno
08. oktober 2012 20.59
T. V., šport
T. V., šport
Niti v sanjah si Casey Stoner ni predstavljal, da bo zadnje leto njegove motociklistične kariere ubralo tako čudna pota. Dvakratni svetovni prvak, ki bo 11. novembra »lento« predal nasledniku, se je po oznanitvi vrnitve po avgustovski operaciji gležnja nepričakovano znašel v položaju ključne osebe za razplet letošnje sezone; in to ne v svojo korist.

Da je prišlo do zapletenega položaja v SP, v katerem zdaj prvouvrščenega Jorgeja Lorenza in njegova zasledovalca Daniela Pedroso štiri dirke pred koncem loči 33 točk, je v veliki meri kriv razplet v San Marinu. Tja je Pedrosa dopotoval s pičlimi sedmimi točkami zaostanka in če bi izkoristil prvo štartno mesto za novo zmago, še eno pa je nato dosegel v Aragoniji, bi zdaj oba Španca ločile le tri točke, bitko pa bi odločal bolj ali manj zgolj njun medsebojni dvoboj. A tako preprosto pač ne more biti. Pedrosa je v San Marinu po hudih težavah z motorjem, potem pa še odstopu zaradi napake Hectorja Barbere tako klecnil v ostri bitki za vrh, da mu zdaj lahko pomaga le vrnitev moštvenega sotekmovalca. Pa četudi to v motociklizmu – za razliko od formule ena, v kateri morajo dirkači pogosto nastopati v korist moštvenih tekmecev – ni običajna praksa.

Ker Pedrosa in Lorenzo po kakovosti močno odskakujeta od tekmecev in si lastita domala vsa prva in druga mesta zadnjega obdobja, je jasno, da bi se za preobrat mednju moral nekdo vmešati. Stoner se s svojo bogato rezultatsko preteklostjo ta čas ponuja kot edina rešitev, ki bi enačbo lahko odločila v kosti Honde. Kar pa bi bil izjemen podvig. Če bi namreč Lorenzo in Pedrosa tudi v finišu sezone nadaljevala izjemno bero, bi moral denimo Pedrosa za morebiten preobrat dobiti vse dirke, Lorenzo pa prav na vseh končati kot tretji. Zveni kot dobra znanstvena fantastika, ki pa ni tako nemogoča, saj so preostala prizorišča na Japonskem, v Maleziji, Avstraliji in Valencii predvsem pisana na kožo – Stonerju.

V Maleziji je sloviti Avstralec, ki se je v sedemletni karieri v najvišjem razredu 37-krat povzpel na vrh zmagovalnega odra, od leta 2008 enkrat zmagal, Lorenzo in Pedrosa še nobenkrat. To jima še ni uspelo niti v Avstraliji, kjer je Stoner nepremagljiv od leta 2007, prav tako ima slednji najboljši izplen zadnjega obdobja na finalu v Valencii, kjer je v zadnjih štirih letih dvakrat zmagah, tekmeca po enkrat. Pravzaprav so še najbolj poravnani po beri na Japonskem, kjer se bo Stoner konec tedna po poldrugem mesecu premora tudi vrnil na svojo hondo. Ali zapisano v številkah: Stoner je v zadnjih štirih letih na teh prizoriščih zbral 269 točk, Lorenzo 182, Pedrosa 171.

Lahko ponovi leto 2009?

Velika neznanka sicer ostaja, v kakšnem stanju je ta čas Stoner, kaj skriva v svoji bisagi in kakšnih obremenitev bo po vrnitvi sposoben njegov operirani gleženj. Potem ko je na VN Indianapolisa tako grdo padel, da si je natrgal vezi, utrpel niz minaturnih zlomov gležnja, menda pa tudi golenice in piščali, so mu namreč zdravniki resno svetovali operacijo in to podkrepili z grožnjo, da bi sicer ob morebitni ponovitvi padca lahko do konca življenja nosil hude posledice. Sam je sicer že takoj po operaciji začel obremenjevati nogo, a obenem v svojih edinih izjavah za javnost, zapisanih v njegovem osebnem blogu, zagotavljal, da bolj ali manj zgolj miruje in uživa v miru svoje kmetije v Avstraliji.

Sam si je vrnitve sicer želel predvsem za VN Avstralije na Phillip Islandu, kjer kraljuje od leta 2007, a jo je minuli teden potrdil že za Japonsko. Vmes je izpustil tri dirke, pri tem še vedno ostaja v igri za 3. mesto v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, njegova zadnja vrnitev po identičnem premoru leta 2009 – tedaj zaradi izčrpanosti in slabokrvnosti – pa se je razpletla z drugim mestom in dvema zmagama. Če bi ostal na 3. mestu v SP, bi bila to njegova četrta najboljša skupna uvrstitev v sedemletni karieri najvišjega razreda, po dveh lovorikah (2007, 2011) in naslovu svetovnega podprvaka leta 2008.

Pri Hondi so sicer že zanikali morebitno kalkuliranje, četudi se vseskozi pojavljajo ugibanja, kako se bo japonski proizvajalec odzval po vrnitvi svojega prvega asa, ki pa zdaj lahko odigra pomembno vlogo pri Pedrosovem vzponu na vrh. Šef ekipe Livio Suppo zatrjuje, da na avstralskega zvezdnika niso prav nič pritiskali, odločitev o zgodnejši vrnitvi je bila povsem v njegovih rokah. Pri tem je šel še dlje in kot zgled športnega fair-playa, ki naj bi vladal v motociklističnih krogih, navedel leto 2006, edino leto v novejši motociklistični zgodovini, v katerem se je prvenstvo odločilo na finalu v Valencii: tedaj je lovorika presenetljivo pripadla Nickyju Haydnu, saj je Rossi po velikanski napaki končal dirko šele kot 13.

»Pri Hondi ne maramo takšnih igric. Tudi leta 2006 Pedrosa ni dobil nikakršnih navodil, naj po potrebi vpliva na razplet. Prvenstvo se dobi, ker je nekdo boljši kot drugi, ne s pomočjo. Stoner je rojen zmagovalec in ga nikoli ne bi mogli prositi česa takšnega,« je Suppo z besedami meril na sloviti finale, v katerem je Hayden končal dirko kot tretji, Pedrosa kot četrti. Niti Suppo pa doslej še ni spregovoril o tem, kako pripravljen je pravzaprav Stoner oziroma ali je z izjemo volje njegovo telo sploh nared za takšen izziv.