Novega lepotca predstavili tudi prvaki iz Red Bulla

Priprave pred novo sezono F1, ki se bo začela z dirko v Bahrajnu 13. marca, so v polnem teku. Danes so dirkalnik predstavili še pri moštvu Red Bull, že prej pa moštva Toro Rosso, Mercedes, Renault, Lotus in Sauber.

Objavljeno
01. februar 2011 12.31
V. B., delo.si
V. B., delo.si
Valencia - Nov dirkalnik RB7 je na dirkališču v Valencii, kjer bodo potekala testiranja pred sezono, predstavilo moštvo Red Bulla, za katero bosta tudi v novi sezoni vozila svetovni prvak Nemec Sebastian Vettel in Avstralec Mark Webber, ki bosta branila tudi naslov prvaka med konstruktorji. »Če lani ne bi osvojili naslova prvaka, bi se to pričakovalo letos, s tem pa bi prišel pritisk. No, lani nam je uspelo in iz tega smo potegnili veliko samozavesti. Ne pa arogance. Tudi v novo sezono se podajamo zelo motivirani, ne smete namreč pozabiti, da smo neodvisno moštvo, ki mora motorje kupovati drugje«, je po predstavitvi povedal šef ekipe Christian Horner.

Nov dirkalnik pa so dan pred začetkom testiranj predstavila tudi moštva Toro Rosso, Mercedes, Renault, Lotus in Sauber.

Ekipa Toro Rosso je dirkalnik za prvenstvo 2011 predstavila kmalu zatem, ko je svojega razkazal veliki brat Red Bull. Pri konstruiranju novega dirkalnika STR6 so sledili letošnjim trendom, ki so prinesli dvignjen nos dirkalnika. Letošnji model Toro Rossa bo znova poganjal Ferrarijev motor, drugo leto zapored pa bosta z njim dirkala Sebastien Buemi in Jaime Alguersuari. Pri Toro Rossu verjamejo, da bodo v novi sezoni vsekakor presegli lanski rezultat, ko so prvenstvo končali z vsega 13 točkami.

Tudi pri Mercedesu imajo nov dirkalnik, ki sta ga Ross Brawn in ekipa razvijali praktično celotno lansko sezono. MGP W02 je prvi pravi bolid moštva Mercedes GP. Zaradi novih pravil ima tudi »srebrna puščica« za sezono 2011 močno privzdignjen nos, voznika pa ostajata ista. Nemška dirkača Michael Schumacher in Nico Rosberg se lahko z bolj konkurenčnim dirkalnikom redno uvrščata na zmagovalni oder.

Večja pričakovanja, po lanskem petem mestu med konstruktorji, imajo pri Renaultu. Voznika, Rus Vitaly Petrov in Poljak Robert Kubica, bosta v novi sezoni vozila dirkalnik svežih barv, po novem bo pretežno črn z zlatimi linijami, poganjal pa ga bo tudi prenovljen motor. Po besedah vodje moštva Erica Boullierja ima nov motor, v primerjavi z lanskim, kar 92 odstotkov novih delov, celotna zmogljivost motorja pa je višja za 15 odstotkov. »To pomeni, da bi nov dirkalnik R31 moral biti veliko bolj konkurenčen kot lanski«, še dodaja Boullier.

Sauber, ki je bil lani osmi, s prenovljenim Ferrarijevim motorjem, nekoliko spremenjenim dirkalnikom in novim voznikom - novi kolega Japonca Kamuija Kobajašija je Mehičan Sergio Perez - tudi računa na boljše čase. Novi dirkalnik Sauber C30 - Ferrari, naj bi dirkačema omogočil redno uvrščanje med dobitnike točk, kar jim je lani uspelo le osemkrat.

Napredek v novi sezoni pričakujejo tudi pri Lotusu. Tehnični direktor Mike Gascoyne pravi, da ima novi dirkalnik T128 modernejši in bolj agresiven dizajn. V ekipi so nad njim tako navdušeni, da pričakujejo redno uvrščanje v točkovno cono in borbo za sredino lestvice konstruktorjev.

Moštvo Ferrarija je nov dirkalnik predstavil že v pretekli petek, McLaren, za katerega bosta tudi v novi sezoni dirkala nekdanja svetovna prvaka Jenson Button in Lewis Hamilton, pa bo svoj novi bolid razkril v petek v Berlinu.