Novi Nicky Hayden že v nekaj letih?

Motociklizem: Američani obupani, v eliti SP skoraj ni več njihovih dirkačev.

Objavljeno
28. september 2014 10.13
T. V., šport
T. V., šport
Alcaniz – Glavobol se je pri Američanih že pred časom razvil v kronično migreno, saj so v zadnjih letih ostali brez motociklistov, ki bi lahko igrali vidno vlogo v SP. Še več, na prejšnji dirki v Misanu v vseh treh razredih ni bilo niti enega njihovega dirkača. Država z največ svetovnimi prvaki v elitni kategoriji (7) doživlja hudo krizo, rešitelj pa se zdaj ponuja v obliki Wayna Raineyja, prvaka v letih '91, '92 in '93.

Strmoglavljenje tega športa na drugi strani Atlantika je dobro vidno v letošnji sezoni elitnega razreda. Ben Spies se je po letih poskusov, tudi ob boku Jorgeja Lorenza v tovarniški ekipi Yamahe, lani odločil, da ima vsega dovolj in se je po eni zmagi v SP umaknil v pokoj. Še hujši je primer Nickyja Haydna, zadnjega svetovnega prvaka, ki so ga dale ZDA. Velikemu upu iz Teksasa so se po lovoriki v letu 2006 na stežaj odpirala vsa vrata, toliko bolj, ker je naslov osvojil po izjemnem finišu na finalu v Valencii, kjer je za seboj pustil Valentina Rossija. A zvezde so mu res sijale le v tisti sezoni, za tem pa je šlo z njim strmo navzdol, bodisi zaradi neprilagojenosti na motorje bodisi poškodb. Zadnjo je zacelil prav v minulih dneh in se bo na današnji VN Aragonije po poltretjem mesecu premora spet postavil na štart. V minulih osmih letih Hayden sicer v skupnem seštevku ni bil nikoli boljši kot 6.

V 65 letih se je v razredu do 500 ccm in zdajšnjem moto gp naslova svetovnega prvaka veselilo kar sedem Američanov, velik del jih je spadal med serijske zmagovalce. Kenny Roberts, Freddie Spencer, Eddie Lawson, Wayne Rainey, Kevin Schwantz, Kenny Roberts ml. in kot zadnji Nicky Hayden so krojili dogajanje na svetovnih dirkališčih, zlasti plodno je bilo obdobje med letoma 1977 in 1993, ko so Američani nanizali kar 13 lovorik, zaradi velike konkurence mnogi to obdobje še vedno uvrščajo na vrh najzanimivejših v zgodovini SP. Tudi zato se Rainey ni mogel pomiriti s tem, da sta Evropa in Avstralija v zadnjih letih prevzeli pobudo, v ZDA pa je na obrobje zdrsnilo celo ameriško prvenstvo superbike, kalilnica vsega dobrega, kar je siceršnja svetovna velesila na številnih področjih skozi desetletja dala svetu. Superbike je pokopala odločitev, da nad njim bdi DMG (Daytona Motorsport Group), ki je povsem spremenil pravila in tekmovalni sistem in ga naredil neskladnega s SP. Najprej se je umaknil Ducati, tudi Japonci so zavzeli obrobne vloge.

Rešitev naj bi zdaj prišla v novi obliki tekmovanja, ki ga bo nadzorovala skupina pod vodstvom Wayna Raineyja, projekt pa je že dobil tudi blagoslov Dorne. Njen predsednik Carmelo Ezpeleta, nekakšen Bernie Ecclestone razreda moto gp, je že izrazil upanje, da bodo v prihodnjih letih z druge strani Atlantika v elito dobili vsaj kakšnega talenta, ki bi se lahko spet potegoval za svetovno krono. »Osnovna ideja je, da spet razvijemo sistem, iz katerega se bodo razvijali dirkači za najmočnejša svetovna tekmovanja. V nekaj letih bi že morali priti do nekaj mladih imen, ki bodo kazala potencial za kaj takega,« pravi Rainey, ki se dobro zaveda, da že lovoriki Robertsa mlajšega (2000) in Haydna (2006) nista bili posledica izjemnosti posameznikov. Tudi prvi je namreč le izkoristil praznino, ki je nastala med umikom Michaela Doohana in prihajajočo eksplozijo Valentina Rossija, prvaka v naslednjih petih letih.