Formula 1: O velikem škandalu pa – kot da ga sploh ni bilo

Fernando Alonso, vodilni v skupnem seštevku za SP, se bo na VN Singapurja osredotočil le na Lewisa Hamiltona.

Objavljeno
21. september 2012 14.45
Posodobljeno
21. september 2012 15.00
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – Potem ko se je karavana formule 1 pred dvema tednoma z VN Italije za to sezono poslovila od Evrope, se je najhitrejši »cirkus« preselil v Singapur, kjer bo pojutrišnjem 14. letošnja dirka za SP. Nočna preizkušnja v Marini Bayu se je še posebej v spomin vtisnila leta 2008, ko je Renault poskrbel za enega od največjih škandalov v zgodovini formule 1.

V francoskem moštvu, ki se je medtem preimenovalo v Lotus, so naknadno le priznali, da je Nelson Piquet ml. na VN Singapurja '08 nalašč trčil v betonsko zaščitno ogrado in tako moštvenemu kolegu Fernandu Alonsu pomagal do zmage. Odgovorni pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) so skrbno načrtovano in izpeljano nesrečo označili za prekršek brez primere ter izrekli različne kazni. Najhujša je doletela takratnega vodjo Renaultove ekipe Flavia Briatoreja, ki so mu sprva za nedoločen čas (beri: dosmrtno) prepovedali dostop do vseh prvenstev FIA, po njegovi pritožbi pa so mu jo nato močno omilili (do leta 2013).

Čeprav so afero, nad katero so se zgražali toliko bolj, ker so Briatore & Co. za nekaj točk ogrozili življenja Piqueta ml. in drugih dirkačev ter gledalcev ob stezi, mnogi enačili z največjimi športnimi goljufijami (s sistematičnim dopingiranjem v nekdanji NDR, prevarami kanadskega šprinterja Bena Johnsona, »božjo roko« Diega Maradone, napadom na ameriško umetnostno drsalko Nancy Kerrigan v režiji njene tekmice Tonye Harding), so jo vpleteni že zdavnaj pometli pod preprogo in pozabili nanjo.

»Z izjemo lanske singapurske preizkušnje, ko sem tu edinkrat ostal brez uvrstitve na zmagovalni oder, sem imel na tej stezi praviloma srečo s konkurenčnostjo bolida. Upam, da mi bo ostala Fortuna zvesta tudi v nedeljo,« si je včeraj zaželel Fernando Alonso. O sporni zmagi iz leta 2008, ki je zanesljivo ne bi dosegel, če se njegov moštveni sotekmovalec Piquet ml. tedaj ne bi namenoma zaletel v ogrado in s tem »priklical« varnostnega avtomobila, ni (bil) več pripravljen izgubljati besed.

Zanj je pač – razumljivo – pomembnejša sedanjost oziroma letošnja sezona, v kateri mu pred nedeljskim spektaklom pod žarometi v Marini Bayu odlično kaže. Ferrarijeva št. 1 namreč pred zadnjimi sedmimi letošnjimi preizkušnjami prepričljivo vodi v skupnem seštevku za SP, saj ima pred najbližjim zasledovalcem Lewisom Hamiltonom (McLaren) že zajetnih 37 točk naskoka. Sledijo Kimi Räikkönen (Lotus, + 38), Sebastian Vettel (+ 39), Mark Webber (oba Red Bull, + 47), Jenson Button (McLaren, +78) itn.

»V igri za lovoriko nas je še vedno pet ali šest, kot nalašč pa so v tem trenutku prav vsi izzivalci izjemno močni. Ker se je težko osredotočiti na toliko tekmecev hkrati, je najbolje, da se paziš tistega, ki ti je najbližje, v mojem primeru je to torej Lewis,« je razkril 31-letni Španec, ki je v Singapurju zmagal tudi leta 2010, lani pa je pristal na 4. mestu za Vettlom, Buttonom in Webbrom. Nočna preizkušnja v Marini Bayu mu sicer predstavlja velik izziv, ker na progi ni prostora za napake. »Če zdrsneš z normalne steze, izgubiš krog, če to narediš na ulični, izgubiš dirko. Zato moraš biti tu še posebej psihološko trden, da ne omenjam telesne pripravljenosti, ki je še toliko pomembnejša zaradi izjemne vročine in velike vlažnosti.«