Očitno se tudi Finci znajo nasmejati

Bottasu zmaga, Vettlu večja prednost in Hamiltonu dolg nos, bi lahko povzeli konec tedna v F1.

Objavljeno
03. maj 2017 01.29
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Soči – Mercedes je z Valtterijem Bottasom zadržal primat v Rusiji, toda s širokim nasmeškom so Soči zapustili tudi pri Ferrariju. Sebastian Vettel je še povečal prednost na vrhu dirkaške razvrstitve formule 1, Kimi Räikkönen pa je bil po dolgem času spet na stopničkah. Do svojih pet minut slave je prišel tudi Vladimir Putin.

Valtteri Bottas je čakal 81 dirk, da je vendarle prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko. Najprej je skočil v objem spremljevalcem v Mercedesovem moštvu, nato je moral spregovoriti še z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Zraven sta bila tudi oba Ferrarijeva dirkača Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen, vse skupaj je s strani spremljal Napoleon formule 1 Bernie Ecclestone. Toliko, da se ve, zaradi koga je formula 1 sploh v Rusiji.

Putin je v ruščini natresel nekaj puhlic, mladi prevajalec pa je prisotnim na kratko v angleščini strnil Putinovo zadovoljstvo, kako zaradi dirkaškega spektakla v Sočiju ni bilo niti ene proste hotelske sobe. Putin je sodeloval tudi pri slavnostni podelitvi zmagovalnih pokalov, toda ob polivanju s penino je takoj zginil na varno. Njegova skrb je bila odveč, saj je Bottas šampanjec raje zlival kar v svoja usta. Finski junak dneva je bil v primerjavi z večino zmagovalcev v preteklosti vseeno precej umirjen in sramežljiv, toda v primerjavi z Räikkönenom se je vsaj nasmejal. »Ponavadi nisem tako čustven človek,« je rekel Bottas. »Toda ko sem v mojo čast prvič slišal finsko himno, sem se raznežil. To je bil zares dober občutek. Upam, da bom še velikokrat zmagal.« Räikkönen je sicer stal zraven kot na pogrebu, čeprav je skoraj deset mesecev čakal na novo uvrstitev na zmagovalni oder.

Dirka je bila precej dolgočasna. Kdor je videl prvih nekaj ovinkov, je dejansko videl vse. Bottas je štartal kot tretji in takoj švignil mimo obeh Ferrarijevih dirkalnikov. Zbrana druščina je zatem nekaj časa vozila za varnostnim avtom, saj je v ozadju prišlo do manjše nesreče, nato pa so dirkači brez večjih pretresov prispeli do cilja. A niti v tem dolgčasu ni mogel sodelovati Fernando Alonso, saj je njegov McLaren spustil dušo že po ogrevalnem krogu. Špančevo potrpljenje zato zares visi na nitki, kajti letos še ni končal dirke. Vedno znova je odstopil zaradi težav z dirkalnikom.

Med ruskimi osmoljenci je bil tudi Lewis Hamilton. Če si prvi favorit za končni naslov in sediš v domnevno najboljšem dirkalniku, potem četrto mesto po nobeni teoriji ni dobro. Kmalu po dirki je Britanec stopil pred novinarske mikrofone, pri čemer ni mogel skriti svojega razočaranja. Njegov dolgi nos je povedal več kot tisoč besed. »Nisem imel pravih nastavitev, zato se dirkalnik ni obnašal po mojih željah. Podrobnosti ne poznam, saj moram najprej proučiti poročilo inženirjev. Nikakor nisem mogel dirkati enako hitro kot Valtteri. Ne vem, zakaj sem imel takšne težave z dirkalnikom,« se je pritoževal, kot da spet namiguje, da je nemško moštvo pripravilo boljši dirkalnik za njegovega moštvenega kolega. Enako je bilo že lani, ko je imel domnevno boljši dirkalnik Nico Rosberg.

»Mislim, da je šlo pri Lewisu narobe več stvari kot samo dirkalnik,« je kratko in jedrnato odgovoril šef ekipe Toto Wolff. V vsakem primeru je Hamilton trenutno bližje tretjemu mestu kot prvemu. Za vodilnim Vettlom zaostaja za trinajst točk, pred tretjim Bottasom ima deset točk prednosti. V boju za naslov bo moral biti zelo pazljiv, saj je poleg bitke z Vettlom pri Ferrariju ponovno dobil tudi močno notranjo konkurenco. Bottas je namreč v Rusiji dokazal, da zdaj pozna vse skrivnosti Mercedesovega dirkalnika, zato lahko dirka do skrajnih mej. Nadaljevanje zgodbe pa sledi že čez slaba dva tedna v sončni Barceloni.