Po drugem mestu občuti bolečino

V Moskvi so o prvi dirki formule ena razmišljali že leta 1980, v zadnjih letih pa v Rusiji dominira Mercedes.

Objavljeno
27. april 2017 23.52
Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain uses a smartphone to film the pit-lane during the second practice session for the Chinese Formula One Grand Prix at the Shanghai International Circuit in Shanghai, China, Friday, April 7, 2017. (AP Photo/Andy
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Soči – Mercedes v Rusiji ne pozna drugega kot zmage. Njegovi dirkalniki so bili v vodstvu sleherni krog na dosedanjih treh dirkah za VN Rusije. Na prvih dveh je zmago slavil Lewis Hamilton, lani Nico Rosberg. Toda po dolgem času ima Mercedes močno opozicijo, saj ima Ferrari vse potrebno, da prekine monotonost.

Rusija je šele leta 2014 odprla svoja vrata za karavano formule 1, toda po prvotnih načrtih bi morala imeti dirko že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Kapital namreč ne pozna meja, prav malo ga briga tudi za politični režim, zato je bil nekdanji prvi mož formule 1 Bernie Ecclestone že dogovorjen, da bi dirko priredili kar v središču Sovjetske zveze v Moskvi.

Leta 1980 so najprej pripravili načrt, progo za mestno dirko bi zatem zgradili v naslednjih treh letih, toda vse je padlo v vodo zaradi administrativnih težav. Ecclestone se kljub temu ni predal in poiskal je novega prireditelja dirke za železno zaveso. Našel ga je na Madžarskem, zato je naša vzhodna soseda leta 1986 postala prva komunistična država z dirko formule 1.

Sovjetska zveza je nato razpadla, toda zamisel o dirki F1 je ostala. Na plano jo je spet potegnil kdo drug kot Vladimir Putin. Ecclestonu je na mizo dal dve različici za dirko v Moskvi, toda vodja formule 1 je predlagal, naj dirkaško stezo zgradijo v obmorskem mestu Sočiju. Ideja je bila sprejemljiva za vse, proga pa zdaj poteka mimo nekaterih objektov z zimskih OI 2014. Soči tako postaja športna metropola, saj bo prihodnje leto gostil tudi nekaj nogometnih tekem mundiala.

Na dosedanjih treh dirkah v Sočiju je prevladoval Mercedes, tokrat ima primeren dirkalnik za zmago tudi Ferrari. Italijansko moštvo ima dve zmagi na prvih treh dirkah, kar je najboljši začetek sezone za Ferrari po letu 2008. »Dobro so opravili svoj posel, zato moramo pokazati napredek, če jih hočemo prehiteti,« je priznal Lewis Hamilton, prvi Mercedesov dirkač.

Hamilton se skupaj s Sebastianom Vettlom izmenjuje na vrhu. Če bo šlo naprej po ustaljenem ritmu, bo tokrat zmagal Britanec, njegov nemški konkurent bo drugi. »O zmagi in drugem mestu odločajo le malenkosti,« je ocenil Hamilton. »Ko sem drugi, občutim bolečino v srcu. Zares ne razumem ljudi, ki mi pravijo, naj bom vesel po drugem mestu. Dirkač preprosto ne more obstajati, če je zadovoljen, ko ne zmaga. Sploh ne vem, kaj naj jim odgovorim.«

Britanski dirkač je pričakoval, da bo imel letos lažje delo, potem ko je kariero končal njegov moštveni kolega Nico Rosberg, a namesto notranje konkurence ima zdaj bitke z Vettlom pri Ferrariju. »Ne preostane nam drugega kot trdo delo. Ferrari je dober in hiter, enako moramo zdaj početi tudi mi,« ostaja Hamilton še naprej optimist.