Po nočni mori prija sprehod v parku

Formula 1: za Lewisa Hamiltona zmaga v Montrealu pravi obliž na rane iz Monaka.

Objavljeno
13. junij 2017 01.31
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Montreal – Sezona formule 1 se razpleta, kot so napovedovali mnogi, tj. da se bosta Sebastian Vettel in Lewis Hamilton do konca merila za naslov prvaka. Po sedmih dirkah imata vsak po tri zmage, Nemec v ferrariju pa ima 12 točk prednosti pred Angležem v mercedesu. A slednji ima po super vikendu v Montrealu spet škarje in platno v rokah.

Trikratni svetovni prvak Hamilton je prevladoval v njemu tako dragi Kanadi, kjer je zmagal že šestič. Ravno takšen vikend je potreboval, potem ko se je dva tedna prej na ulicah Monte Carla, kjer ima prijavljeno bivališče, počutil kot popolni tujec. Tedaj se mu je sicer uspelo prebiti s 13. štartnega mesta na sedmo in rešiti nekaj točk, Vettel pa je zdaj njegovo predstavo še nadgradil. Potem ko je na štartu VN Kanade padel z 2. na 4. mesto in je moral zaradi trka z Maxom Verstappnom (Red Bull) zamenjati prednje krilce ter zdrsnil na rep kolone (18.), je pokazal, da ni naključno prišel do štirih naslovov. Z odličnim dirkanjem se je prebil na 4. mesto in če bi imela dirka še en krog, bi se bržčas zavihtel celo na zmagovalni oder, kamor se je povzpel Daniel Ricciardo z red bullom. Vettel torej ne bi mogel bolje zmanjšati posledic škode.

Vseeno pa je obžaloval smolo v prvem zavoju. »Verstappna nisem pričakoval, osredotočil sem se na Bottasa. Tudi nisem se imel kam umakniti. Vozil sem za Hamiltonom in če bi zaviral pozneje, bi trčil vanj. Max je videl priložnost in šel mimo po zunanji strani, ob tem pa povozil moje prednje krilce. Ne verjamem, da je to storil namenoma, saj se to običajno konča s predrto gumo. Tokrat je imel precej sreče,« Vettel ni gojil zamer do nadobudnega Verstappna, ki pa ga je sreča kaj hitro zapustila. Ko se je ves ponosen vozil na 2. mestu, ga je v 11. krogu izdal muhasti Renaultov motor. Tudi šef moštva Christian Horner si je obraz zakopal v dlani. Tretje mesto Ricciarda je bila dobra tolažba, vendar Rdečim bikom se je nasmihala priložnost, da bi končno prekinili dvotirno vladavino Ferrari-Mercedes.

Vettel je bil razočaran, ker v njegovem moštvu niso takoj pravilno ocenili škode na dirkalniku, saj bi lahko popravila opravili še, ko je bil na stezi varnostni avto zaradi nesreče med Carlosom Sainzom in Felipejem Masso. Nemec je največ mojstrstva pokazal v zadnjih krogih na ultramehkih gumah, ko je prehitel Sergia Pereza in Estebana Ocona, na koncu pa za Ricciardom zaostal dobre pol sekunde.

Hamilton je imel svojo dirko na dirkališču Gilles Villeneuve, zgrajeno na umetnem otoku Notre Dame. Njegova zmaga ni bila ogrožena niti za hip. Moštvenega tekmeca Bottasa je za seboj pustil za 20 sekund. »Sprehod v parku,« je bil navdušen njegov inženir Pete Bonnington, ko je Hamilton po prihodu skozi cilj vihral z britansko zastavo. Prva dvojna zmaga Mercedesa po zadnji lanski dirki v Abu Dabiju je jasen znak, da se srebrne puščice ne bodo zlahka odrekle primatu, kot se je zazdelo po Monaku, kjer so v »paddocku« vsi v nejeveri zmajevali z glavami, a se potem v tovarni izkazali.

Naslednja dirka bo v Bakuju, to bo prva VN Azerbajdžana, potem ko se je lanska imenovala VN Evrope. Dobil jo je kasnejši prvak Nico Rosberg, Hamilton pa nanjo nima tako lepih spominov kot na Kanado. Zaradi tehničnih težav je štartal deseti in se moral zadovoljiti s 5. mestom.