Po odstopu Doviziosa prvak Marquez

Marc Marquez je s tretjim mestom na zadnji dirki sezone v Valencii postal svetovni prvak v motociklizmu.

Objavljeno
12. november 2017 16.08
MOTO-PRIX-ESP-VALENCIA
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Valencia - Marc Marquez je svetovni prvak v motociklizmu za sezono 2017. Španec je na zadnji dirki sezone v Valencii končal na tretjem mestu razreda motoGP, kar pa je bilo ob odstopu edinega tekmeca Andrea Doviziosa povsem dovolj, da je voznik Honde četrtič v karieri prišel do naslova najboljšega na svetu v elitnem razredu.

Pred zadnjo postajo sezone je bilo vprašanje samo eno: ali bo Marquez znal zadržati veliko prednost, ki jo je imel po predzadnji dirki, ter dokončati delo v sezoni, ali pa bo Italijanu v Ducatijevi ekipi uspelo narediti manjši čudež in poskrbeti za velikanski preobrat v zadnjem hipu.

Pred zadnjo postajo sezone 2017 v Valencii je bil na vrhu skupnega seštevka Marquez z 282 točkami. Drugi Dovizioso jih ima 261, kar je pomenilo, da bi ob njegovi zmagi Marquezu za naslov prvaka zadoščalo že 11. mesto na dirki.

Že tako težka naloga za voznika Ducatija je postala še težja po kvalifikacijah; Marquez je namreč v soboto nalogo opravil odlično in jih končal na prvem mestu, medtem ko je bil Italijan le deveti.

Ducatijevemu dirkaču je tako preostalo le upanje, da bi njegove tekmec naredil kakšno veliko napako, sam pa bi z zmago prišel do prepotrebnih točk. Na poti do takšnega razpleta pa sta bili v praksi na stezi v Valencii dve oviri: Marquez je vozil spredaj in nič ni kazalo na kakšno napako, medtem ko se je Italijan prebil do šestega mesta, potem pa obtičal za moštvenim sotekmovalcem Jorgejem Lorenzom.

Odnosi pri Ducatiju bodo po današnji dirki verjetno precej napeti; potem ko je ekipa najprej v tehničnih šifrah o nastavitvah motorja posredno sporočala Špancu, naj spusti Italijana predse, ta pa je še naprej vozil v svojem ritmu in se ni pustil motiti, so pri Ducatiju ubrali drugačno taktiko. Osem krogov pred koncem so namreč neposredno, s tablo ob boksih, na kateri je pisalo -1, Lorenzu jasno nakazali, kaj mora narediti.

V ospredju je bilo medtem večji del dirke dokaj mirno. Za vodstvo so se borili Jonann Zarco, Marquez in drugi Hondin voznik Dani Pedrosa. Do manjše drame je prišlo sedem krogov pred koncem, ko je skušal Marquez dirko, na kateri mu sploh ne bi bilo treba biti v ospredju, kronati še z domačo zmago. Napadel je Francoza, se uštel pri zaviranju, že skorajda padel, pa se mojstrsko rešil in se po pesku vrnil na stezo. Boj za vrh je izgubil, toda priprta vrata so pri Ducatiju zelo slabo izkoristili. Najprej je interno težavo z navodili rešil sam Lorenzo, ki je krog pozneje tudi sam končal izven steze, toda še preden bi lahko Dovizioso nenadoma prazno stezo pred seboj izkoristil, je padel še sam.

Tako je bilo pet krogov pred koncem dokončno jasno, da je Marquez tudi v praksi postal svetovni prvak, sveži štirikratni najboljši razreda motoGP na svetu, skupno pa nosilec šestih naslovov, se je do konca nato mirno vozil na tretjem mestu; za prvo sta se v zadnjem krogu še nekoliko dajala Pedrosa in Zarco, nazadnje je imel nekaj metrov prednosti Španec.

»Bila je težka dirka, imel sem težave z oprijemom sprednje gume. Johann je bil močan in hiter, sem pa vedel, kje lahko napadem in mi je potem tudi uspelo priti naprej. Vesel sem, da sem sezono končal na tak način,« je dejal Pedrosa.

»Skušal sem priti naprej, a sem nekoliko izgubil zbranost. Malo pozno sem zaviral, vseeno pa sem se dobro rešil. Čestitke tudi Andrei, bil je dober in pošten boj,«" je zadnje dejanje pospremil stari in novi svetovni prvak.

V šibkejših razredih, kjer sta bila naslova podeljena že pred Valencio (slavila sta Španec Joan Mir v najšibkejšem in Italijan Franco Morbidelli v moto2), sta se zadnjih zmag v sezoni razveselila domačin Jorge Martin in Portugalec Miguel Oliveira.

Moto gp, rezultati:

1. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 46:08,125
2. Johann Zarco (Fra/Yamaha Tech3) + 0,337
3. Marc Marquez (Špa/Honda) 10,861
4. Alex Rins (Špa/Suzuki) 13,567
5. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 13,817
6. Andrea Iannone (Ita/Suzuki) 14,516
7. Jack Miller (Avs/Honda) 17,087
8. Cal Crutchlow (VBr/Honda) 17,230
9. Michele Pirro (Ita/Ducati) 25,942
10. Tito Rabat (Špa/Honda) 27,020

SP skupno:

1. Marc Marquez (Špa/Honda) 298
2. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 261
3. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) 230
4. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 210
5. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 208
6. Johann Zarco (Fra/Yamaha Tech3) 174
7. Jorge Lorenzo (Špa/Ducati) 137
8. Danilo Petrucci (Ita/Ducati) 124
9. Cal Crutchlow (VBr/Honda) 112
10. Jonas Folger (Nem/Yamaha Tech3) 84