Po uvodni ničli Turk mojstrsko do zmage

Na reliju Fuchs Velenje Idrijčan v zmogljivem dirkalniku razreda R5 ponovil predlanski podvig.

Objavljeno
29. maj 2017 08.49
Janez Porenta
Janez Porenta
Velenje – Potem ko je na uvodni dirki v Vipavski dolini vpisal ničlo, je slovenski avtomobilist Rok Turk popravni izpit opravil z odliko in na 32. izvedbi relija Fuchs Velenje zmagal v generalni konkurenci. Zdaj voznike čaka enomesečni premor, po njem pa dirka v Železnikih. 

Turk se je vrnil na prizorišče, na katerega je imel s sovoznico Blanko Kacin zelo lepe spomine. Posadka je namreč ravno v Velenju predlani, ko je reli še nosil ime Saturnus, krstno nastopila z dirkalnikom razreda R5 – in zmagala. Dve leti pozneje je podvig ponovila: s peugeotom 208 T16 si je pokorila konkurenco ne le v okviru DP, temveč tudi generalno. Prvega izzivalca, Nemca Hermanna Gassnerja z mitsubishijem lancerjem desete evolucije, je za seboj pustila za skoraj pol minute.

Turk, ki tako na večni velenjski lestvici zaostaja zgolj še eno zmago za idrijskima rojakoma Darkom Peljhanom in Aleksom Humarjem, je vpisal najboljše čase na štirih od desetih zahtevnih hitrostnih preizkušenj. Petintridesetletni lanski državni podprvak je bil v vodstvu že po prvih dveh »brzincih«, nato predse spustil Madžara s hrvaško licenco Krisztiana Hidega z lancerjem devete evolucije, a se ga držal kot klop in se nato v sedmi HP spet zavihtel na čelo vseh uvrščenih. Hideg mu je olajšal delo kar sam, saj si je v finišu dirke s prepoznim vstopom v časovno kontrolo kazensko nabral 50 sekund pribitka.

»Odličen reli z odlično konkurenco – tako po številčnosti kot kakovosti, hkrati pa tudi zelo zahteven, popeskan, tako da je bilo treba ostati zbran celo dirko. Že na popisu je bilo očitno, da bo prišlo do izraza zaupanje voznika v dirkalnik. Zjutraj sva te občutke še malo iskala, s tekmeci smo bili tesno skupaj. Čez dan sva dvigovala ritem, a je imela tudi konkurenca odgovor, vse do prve popoldanske hitrostne preizkušnje. Takšno dirkanje 'na sekunde' je najslajše. Žal mi je za Hidegovo kazen, saj je ves čas vozil izjemno hitro in na meji, a ga je nespametno ogrevanje gum, pri katerem ga je ustavila policija, na etapi stalo odprtega boja za zmago do konca. Dirkalnik je deloval odlično, za kar gre zahvala celotni ekipi, ki je pred in med dirko opravila odličen posel. Posebno kritičnih trenutkov med dirko ni bilo, 'polkritičnih' pa cel kup, kar je bilo za tako popeskan reli pričakovano,« je strnil vtise Turk.