Pogled in podpora po dirki sta edini lep spomin

V Le Mansu so vsi dirkači z mislimi pri nesrečnemu kolegu Nickyju Haydnu, ki se bori za življenje.

Objavljeno
18. maj 2017 23.42
Yamaha MotoGP rider Valentino Rossi of Italy looks up at monitors in his garage during the first free practice session of the Australian Motorcycle Grand Prix at Phillip Island in Melbourne, Australia, Friday, Oct. 21, 2016.(AP Photo/Glenn Nicholls)
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Le Mans – Napete dirke so v trenutku postale nepomembne, saj najboljši motociklisti razmišljajo predvsem o nekdanjem kolegu Nickyju Haydnu. Svetovni prvak iz leta 2006 je prevozil nešteto ovinkov, potem ko je svoj motor gnal do skrajnih sil, toda zdaj je utrpel hude poškodbe, ker ga je med počitnicami na kolesu zbil avtomobil.

Zgodilo se je v bližini Riminija. Hayden je bil tam na krajšem oddihu, med kolesarjenjem pa ga je podrl avtomobil. Petintridesetletni ameriški dirkač je utrpel poškodbe prsnega koša in glave, zato je njegovo stanje kritično. Čeprav Hayden ni več del karavane svetovnega prvenstva motoGP, saj v zadnjih dveh sezonah tekmuje v razredu superbike, njegova nesreča odmeva tudi v Le Mansu pred nedeljsko dirko motoGP. Hayden je namreč svetovni prvak iz leta 2006 in zadnji Američan z lovoriko v motoGP.

Med najbolj prizadetimi je legendarni Valentino Rossi. Na socialnem omrežju facebook je objavil dolg zapis in obujal spomine na skupne trenutke, ki jih je preživel s Haydnom. »Je eden najboljših prijateljev, kar sem jih imel v garažah. Bila sva skupaj v ekipi Honde leta 2003. Takrat je bil novinec, na koncu sezone pa sva bila zadovoljna oba. Jaz sem bil svetovni prvak, on je bil prvič na stopničkah,« je med drugim objavil Rossi. »Nekaj let kasneje sva se do zadnjega borila za svetovni naslov in na koncu me je premagal. Kasneje sva bila spet skupaj v težkih časih Ducatija,« je pristavil italijanski dirkač.

Rossi je spomnil tudi na dirko v Valencii leta 2015. Tedaj je Italijan ostal brez svetovnega naslova, ko sta ga družno ukanila španska dirkača Jorge Lorenzo in Marc Marquez. »Najlepši spomin na Nickyja imam, kako se je pripeljal do mene po dirki v Valencii in mi podal roko. Zanj je bilo to slovo od motoGP, jaz pa sem ostal brez lovorike. Njegov pogled in podpora po dirki sta edini lep spomin na tisto, kar se mi je dogodilo v Valencii,« je opisal dogajanje v zakulisju.

Usoda je očitno hotela, da se je vse skupaj pripetilo pred dirko v Le Mansu, kjer bo prvič v 68-letni zgodovini svetovnega prvenstva zraven še prav posebna preizkušnja – dirka za ljudi s posebnimi potrebami. Preizkusili se bodo v soboto, potem ko so imeli invalidni motociklisti v zadnjih letih že nekaj tovrstnih dirk. »Gre za podoben princip, kot ga imajo paraolimpijske igre, toda s to razliko, da bomo imeli mi dirko isti konec tedna kot najboljši na svetu, zato imamo še večji pomen. Tako bodo lahko vsi bolje spoznali, da so tudi invalidi del naše družbe,« je dejal Vito Ippolito, predsednik Mednarodne motociklistične zveze.

Med 32 tekmovalci bo veliko motoristov, ki so se poškodovali v motorističnih nesrečah. Pred posebnim izzivom bodo prireditelji, saj bodo morali veliko pozornosti nameniti varnosti. Kajti če pride do nesreče, se dirkači ne morejo sami pobrati. Redarji imajo zato v zadnjih dneh posebne tečaje, kako ukrepati hitro in učinkovito, da bodo vsi udeleženci končali dirko brez poškodb. V nevarnosti namreč ne bodo samo dirkači, ampak vsi, ki jim bodo pomagali.