Gajser se je soočil z grenko platjo športa

Svetovni prvak Tim Gajser se nikoli ne vda, a v Franciji so bile bolečine premočne. Do naslednje dirke ima dva tedna časa.

Objavljeno
28. maj 2017 23.16
Mojca Finc
Mojca Finc
Ernee – Če se dirki odpove motokrosistični as Tim Gajser, je nekaj hudo narobe. Da je zdravstveno stanje svetovnega prvaka po padcih v Latviji in Nemčiji bolj zaskrbljujoče kot se je morda zdelo, so pokazale kvalifikacije pred dirko za svetovno prvenstvo v elitnem MXGP v Franciji. Bolečine v rami so bile premočne. »Zdaj vidim še tisto drugo plat športa,« je bil razočaran Gajser.

Gajser se zaveda, da so padci sestavni del motokrosa, z njimi se sooča vso kariero. A vselej je, tudi takrat, kadar se je močno potolkel, hitro okreval in suvereno nadaljeval z jezdenjem na svojem motorju. Zdelo se je, da ga nič ne more ustaviti na poti do zastavljenih ciljev. A minuli konec tedna je okusil grenko plat in potrdil, da je – čeprav je lani dirkal kot bi bil z drugega planeta – tudi on zgolj človek.

»Po prostem tednu brez motorja, v katerem je okreval po padcih in počival, se je dobro počutil. Težava, s katero se sooča, je nategnjena mišica v rami,« je razkril šef pri Hondi Roger Harvey, ki je upal na najboljši razplet na dirki v Franciji. A 20-letniku se je zataknilo že v kvalifikacijah. Stiskal je zobe, videlo se je, da se bojuje z bolečinami, na koncu so vendarle bile premočne, da bi jih premagal.

»Proga ima številne strme skoke navzdol, zaradi česar je rama še pod večjim pritiskom kot sicer. Teren je neugoden za poškodovane dirkače. Odločil sem se, da kljub temu poskusim, trudil sem se, saj nikoli ne obupam, ampak bilo je zelo naporno. Po štirih krogih sem čutil tako močne bolečine, da nisem mogel več skočiti, niti izpeljati zavoje. Bilo je nevarno, nisem hotel tvegati padca,« je nemočen položaj, v katerem se je znašel, opisoval 20-letni Gajser.

Njegov oče in trener Bogomir je priznal, da bi bilo najbolje, če bi izpustili že dirko v Nemčiji. »A kar je bilo, je pač bilo. Zdaj se je izkazalo, da so bolečine prehude. Po štirih krogih sem videl, da ga zelo boli rama, pokazali smo mu, naj odneha,« je razkril Gajser starejši in dodal, da je aktualni svetovni prvak borec v pravem pomenu besede. Z očetom sta se naposled odločila, da izpusti dirko in se predčasno vrne domov ter vnovič opravi zdravniške preglede in preiskave.

»Težko opišem, kako razočaran sem, ker sem moral odpovedati udeležbo na dirki. Vdaje moj značaj ne pozna. Navijačem obljubljam, da se bom vrnil močnejši kolikor hitro bo mogoče,« je povedal motokrosistični zvezdnik. Vajen zmagovanja in stopničk zdaj spoznava še drugo, tisto kruto plat vrhunskega športa. »Poškodovan sem in ne zmorem tekmovati, kakor znam. Težko se je soočiti s tem,« je priznal Gajser, ki je v skupnem seštevku SP zaradi ničle v Franciji z 2. mesta padel na četrto.

Prvič letos slovenski motokros v eliti ni imel svojega predstavnika. Klemen Gerčar ter brata Jernej in Peter Irt so bolniško odostni in v Franciji niso potovali. Naslednja dirka bo na sporedu čez dva tedna, dirkači se bodo merili v Rusiji, novem prizorišču v koledarju.