Posnetek s kamere na čeladi (še) ni za v javnost

Preiskovalci potrdili že znana dejstva o Schmacherjevi nesreči, ki ji niso botrovali hitrost, slab material ali neprevidnost.

Objavljeno
08. januar 2014 23.22
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Albertville – Skopo odmerjene informacije na včerajšnji dolgo pričakovani novinarski konferenci preiskovalcev smučarske nesreče nekdanjega dirkaškega asa Michaela Schumacherja je mogoče strniti v tri ključne poudarke: 45-letni Nemec pred nezgodo ni vozil »niti hitro niti neprevidno«, povod za njegov padec pa zagotovo ni bil slab material.

Oči svetovne javnosti so bile včeraj dopoldne uprte v sodno palačo v Albertvillu, saj je preiskovalna skupina francoskega tožilstva in policije na čelu z okrožnim tožilcem Patrickom Quincyjem predstavila prve podrobne izsledke okoliščin Schumijeve nesreče. Množica novinarjev, ki se je nagnetla v premajhno dvorano, pa je ostala dolgih nosov, saj preiskovalci ključnega dokaznega gradiva, dvominutnega visokokakovostnega posnetka s kamere na ponesrečenčevi čeladi, niso javno predvajali. In ga še lep čas ne bodo, saj ga mora »ekspertna skupina še podrobneje in temeljiteje secirati, kader za kadrom, sekundo za sekundo«.

In čeprav so preiskovalci razkrili številne detajle, ki so le potrjevali doslej že znana dejstva, je v zraku obvisela kopica neodgovorjenih vprašanj in nejasnosti. Sedmo silo je najbolj zanimala Schumacherjeva hitrost, preden je prišlo do nesreče. »Težko jo je natančno presoditi, s tem se niti nismo prednostno ukvarjali, saj to ni bila ključna informacija pri preiskavi. Rekel pa bi, da je vozil s hitrostjo zelo veščega smučarja, kar je Michael bil,« je megleno odvrnil Quincy. Že pred konferenco pa je francoska mreža BFMTV razkrila, da je s posnetka na kameri jasno razvidno, da je Nemec »pred nezgodo neurejeno pot med dvema progama, Mauduit in Biche, premagoval z zelo majhno hitrostjo«.

Do enakega sklepa sta prišla tudi policija v Chamberyju in 35-letni nemški očividec, ki je padec Ferrarijeve ikone po naključju ujel v kader, ko je s pametnim telefonom snemal smučanje svoje lepše polovice. Quincy o avtentičnosti posnetka, do katerega se preiskovalni organi še niso dokopali, dvomi. »Zelo verjetno z izjemo materiala s kamere na čeladi drugih video dokazov o nezgodi ni,« je zatrdil tožilec.

Po ogledu posnetka, temeljiti rekonstrukciji nezgode in pogovorih s številnimi očividci (tudi Michaelovim sinom Mickom in hčerinim fantom, ki sta bila blizu dogodka) in bolnišničnim osebjem so preiskovalci lahko dokaj natančno osvetlili okoliščine Schumijeve nesreče. Do padca je prišlo zunaj urejene proge, ki je sicer z ustreznimi oznakami primerno ločena. Na strmejšem delu terena je Schumi izgubil ravnotežje in z eno smučko, kar dokazuje praska na njej, zataknil ob skalo, od urejenega smučišča oddaljeno osem metrov. Pri padcu je z glavo, pravilno zaščiteno s čelado, ki se je pri tem »razklala na dva ali več delov«, treščil v skalo in obležal v snegu devet metrov proč od smučišča.

Nemec, ki je v petek dopolnil 45 let, je pred nezgodo na nadmorski višini 2700 m sicer skušal nadzorovati hitrost, preiskovalci pa so med možnimi povodi izključili neprimerno opremo. »Končnih rezultatov testa njegovih smuči še ni, so pa bile skoraj povsem nove in v dobrem stanju, tudi vezi so delovale, kot je treba,« je poudaril predstavnik policije Stephane Bozon in na vprašanje o morebitni neprevidnosti ponesrečenca pri prehodu z urejene proge le izstrelil: »Tega ne morem potrditi, brez tveganja pa v takih primerih seveda ne gre.«

Quincy je še poudaril, da je bila Schumijeva družina pri preiskavi »maksimalno kooperativna«, odprto pa ostaja vprašanje, zakaj je sedemkratni svetovni prvak v F1 sploh zavil na neurejeno smučišče. Tožilec ni mogel potrditi govoric, da je želel pomagati hčeri družinskega prijatelja, ki se je po padcu znašla v snegu. Niso pa predstavniki tožilstva in policije na konferenci spregovorili niti besede o trenutnem zdravstvenem stanju dirkaške legende. J. P.