Praznično hrumenje svetovne elite v Krškem

»Pravzaprav si je FIM celo bolj želel priti v Krško kakor mi v njegov koledar, saj je to ogromen finančni zalogaj.« 

Objavljeno
29. april 2017 13.47
Janez Porenta
Janez Porenta
Gostiti dirko svetovnega prvenstva v spidveju ni mačji kašelj. Pravzaprav je na slovenskih tleh primerljivih dogodkov na najvišji ravni, sploh v poletnih športih, razmeroma malo. Tudi prireditelji velike nagrade Slovenije na Stadionu Matije Gubca v Krškem se prek čeri in ovir prebijajo mukoma, toda uspešno. To jim priznava tudi mednarodna javnost.

Dolgo je imela krška preizkušnja zabetoniran septembrski termin, letos pa že drugo sezono zapovrstjo odpira tekmovalno leto, v čemer je zagotovo kakšna prednost, toda v isti sapi tudi kup slabosti. »Jaz tega ne vidim kot prednost, čeprav se lani ni pokazalo za zelo slabo. Termin pade v prvomajske praznične dni, toda imamo, kar imamo. To se je zgodilo, ker smo se tako zelo dolgo odločali, ali bi dirko sploh še imeli. Odlašali smo toliko časa, da so bili vsi najboljši termini že oddani,« v imenu organizatorja, AMD Krško, priznava Gregor Žigante.

Dodatne zaščitne blazine

Mednarodna motociklistična zveza (FIM) vselej stremi k nenehnemu povečevanju varnosti na dirkah za nastopajoče in obiskovalce, v tej smeri so šle tudi novosti pred letošnjo dirko v Krškem. »Po novem pravilniku FIM smo morali dodati zaščitne blazine tudi ob ravnem delu proge, po 20 metrov iz vsakega izhoda iz zavoja, saj se je zelo veliko nesreč dogajalo tam, kjer je zmanjkalo blazin. Poglejte zgolj primer Darcyja Warda. Seveda v tem primeru obstaja tveganje, ker gostimo prvo preizkušnjo sezone, saj bomo poskusni zajčki, drugi za nami bodo imeli prednost, saj bodo že vedeli, kako se tega lotiti,« poudarja direktor dirke Žigante.

Težka je pri nas črka zakona

Drugih novosti ne bo, kljub temu imajo dela vrh glave: »Zelo veliko dela imamo s papirji, dovoljenji, črka zakona je pri nas zelo težka; vzame nam veliko časa, to je eno samo precejšnje mrcvarjenje.« Letos je prireditelje razveselilo povečanje števila kupljenih vstopnic v predprodaji. »Veliko bolje je kot lani. Ne vem, čemu to pripisati, morda so se ljudje malo izobrazili in so začeli pogosteje kupovati vstopnice prej kot na dirki. Radi bi, da – kot drugod po svetu – postane trend tudi pri nas, da prodaja poteka prej, in ne v glavnini zadnjih 15 minut pred dirko, ker imamo potem stadion skoraj nefunkcionalen,« je pred dirko poudaril direktor, ki je na stadionu s kapaciteto 12.500 obiskovalcev napovedal, da bi bil letos zadovoljen z od 9000 do 10.000 gledalci, kar bi bilo več kot lani.

Odlični odzivi FIM

Dobro blago se samo hvali, pa kljub temu Žiganteja pobaramo po odzivih mednarodne javnosti, predvsem FIM, na lansko izvedbo v Krškem. »Odzivi so že tradicionalno ugodni, saj je organizacija vselej dobra. Naj ne zveni kot samopromocija, kajti na februarski konferenci v Ženevi vselej dobivamo resnično odlične povratne informacije. Pravzaprav si je FIM celo bolj želel priti v Krško kakor mi v njegov koledar, saj je to ogromen finančni zalogaj, ki zahteva zelo veliko organizacije in nam vzame pol leta dela,« z nasmeškom pristavi Žigante, ki je vlogo direktorja dirke prevzel lani, pred tem je bil pomočnik.

Rezervni termin v skrajni sili

In prav lanske prigode z dirke za SP v Krškem ne bo nikdar pozabil. »Bilo je zelo pestro, šotori za tehnične preglede so že stali, nato pa se je usul sneg. Vso noč sem bil na prizorišču in čistil sneg s strehe, da se ni vse podrlo. Zelo zanimiva prigoda, moram reči,« je časovno kolesje brez nostalgije za leto dni v preteklost prevrtel Gregor Žigante in pojasnil, da je FIM tudi za letošnjo preizkušnjo postavila dva rezervna termina – 30. april in 1. maj: »Toda po novih direkcijah zveze sta postavljena res zgolj za skrajni primer, ko so izčrpane vse možnosti, da bi se dirka spravila pod streho v soboto. Ni več tako kot včasih, ko se je že ob vsakem rahlem dežju dogajanje prekinilo, temveč se stori resnično vse, da se program izpelje po prvotnem scenariju. To je vezano na televizijske termine in spremljevalni program.«