Predrzni Španec spet razjezil Rossija

Lanski svetovni prvak v elitnem motociklističnem razredu motogp Marc Marquez ima težave.

Objavljeno
23. maj 2017 00.38
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Le Mans – Motociklistični svet je včeraj objokoval nekdanjega šampiona motogp Nickyja Haydna, ki je pri 35 letih izgubil bitko za življenje, potem ko ga je prejšnji teden zbil avtomobil med kolesarjenjem v Italiji. Pod drobnogledom pa je bila tudi nedeljska VN Francije.

Čudna so včasih bencinska tekmovanja. Valentino Rossi je bil pred prihodom v Le Mans vodilni v seštevku motogp, toda s svojo yamaho ni bil zadovoljen. Tokrat je bilo iz tehničnega vidika skoraj vse brezhibno, a je odstopil zaradi lastne napake. Italijan je izgubil vodstvo v SP, toda njegova yamaha je pripravljena na zmage. Če bo tako tudi v prihodnjih dirkah, potem zanj ne bo težav, saj takšnih napak v zaključku dirk ne bo več počel, saj je eden od najboljših in najizkušenejših dirkačev.

»Čutil sem, da lahko zmagam, zato sem pritisnil do konca. Ko si v takšni priložnosti, moraš tvegati, drugače v sebi ne čutiš mirnosti,« je rekel legendarni italijanski dirkač. »Toda poskušal sem preveč, zato je bila to neumna napaka. Vseeno je za nami odličen konec tedna, saj se na tem motorju še nikoli nisem počutil boljše,« je pristavil po padcu v zadnjem krogu.

Italijanski as je bil znova nejevoljen zaradi predrzne španske konkurence, tokrat je bil nezadovoljen nad vožnjo zmagovalca, klubskega kolega Mavericka Viñalesa. Slednji je v predzadnjem krogu lovil Rossija, toda zaradi težav je presekal eno od šikan (Chemin aux Boeufs). »Njegove poteze nisem videl, ampak na ta način me je malce prevaral,« je Rossi zmajeval z glavo. »Opravil sem zelo hiter krog, toda ker je presekal šikano, je prišel nazaj za mano, čeprav sem imel malce večjo prednost. Če bi zadnji krog začel s štirimi desetinkami prednosti, morda ne bi storil napake. Toda pravila so za vse enaka in na koncu sem bil še vedno jaz tisti, ki je storil napako.«

Nič čudnega ni, da je Viñales celotno situacijo videl povsem drugače. Trdi celo, da je bil on tisti, ki je bil na slabšem. »Ko sem sekal šikano, sem izgubil čas. Pred tem sem bil tik za Valentinom, potem pa sem zaostajal pol sekunde,« je zatrdil obetavni španski dirkač. »Moj manever ni imel nobenega vpliva na končni razplet dirke, saj sem zaradi tega začel zadnji krog z večjim zaostankom,« je Rossijeva namigovanja zavrgel Viñales.

Katalonski dirkač je spet prevzel vodstvo v skupnem seštevku, potem ko je slavil prvo mesto na tretji od letošnjih petih dirk. Skupno je priboril 500. zmago za Yamaho v svetovnem prvenstvu in to prav v Le Mansu, kjer je bil kot 16-letnik najhitrejši na svoji prvi dirki svetovnega prvenstva v 125 kubičnem razredu. »Ta zmaga je bila resnično pomembna. Po sramoti v Austinu in katastrofi v Jerezu sem se spet dobro počutil pri vodenju motocikla. Takšni občutki so vedno najboljši, za nameček sem spet vodilni v skupnem seštevku,« je žarel 22-letni Viñales.

Težavno sezono bo očitno imel Marc Marquez, potem ko ima precej težav s Hondinim motorjem. Predvsem je nezadovoljen s pnevmatikami. »Mehkejša sprednja guma letos ne ustreza mojemu načinu dirkanja, a najbolj pogrešam stabilnost v našem materialu. Vem, da so takšne težave nekaj normalnega, zato bom zaskrbljen, če se ne bo nič spremenilo. Dobro je vsaj to, da sem kljub velikim preglavicam zgolj 27 točk za vodilnim,« je ocenil Marquez. Njegov padec v Le Mansu je prestrašil gledalce, toda z njim ni bilo nič hujšega. »Veliko padcev imam za seboj letos, ne samo na dirkah, ampak tudi na treningih. Tokrat sem storil nepričakovano napako, čeprav bi bilo zelo dobrodošlo, da bi dirko končal. Če bi bil četrti ali peti, bi bilo povsem zadovoljivo,« je povedal lanski svetovni prvak pred naslednjo dirko, ki bo čez dva tedna v Mugellu.