Prva ženska na čelu ekipe F1

V Indiji rojena Monisha Kaltenborn je po odhodu Petra Sauberja prevzela vodenja moštva.

Objavljeno
11. oktober 2012 13.10
Posodobljeno
11. oktober 2012 13.22
MOTOR-RACING-PRIX/SAUBER
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Seul - Monisha Kaltenborn je postala prva ženska v zgodovini formule 1, ki je postala vodja kakšnega moštva. Peter Sauber, 69-letni Švicar, je namreč nepreklicno odstopil in ne bo več opravljal vsakodnevnega vodenja ekipe Sauber, ki jo je ustanovil, še vedno pa bo predsednik skupine Sauber ter bo še naprej sprejemal strateške odločitve.

»Že zelo dolgo nazaj smo se odločili, da bo vodenje ekipe od mene prevzela Monisha Kaltenborn, pustili smo le odprta vrata za objavo trenutka, ko se bo to zgodilo. Sedaj je napočil primeren čas, da pritisnemo na ta gumb. Tudi za to, ker je bilo že kar nekaj dirk, na katerih nisem bil prisoten, med drugim prejšnja za veliko nagrado Japonske, kjer se je moštvo zelo izkazalo. Kaltenbornova ima nedvomno dovolj znanja in izkušenj ter bo lahko zagotovila delovanje ekipe tudi v prihodnje, kar je zame zelo pomembno,« je Sauber zapisal v sporočilu za javnost v južnokorejskem Yeongamu, kjer bo v nedeljo dirka svetovnega prvenstva.

41-letna Monisha Kaltenborn je bila rojena v Indiji, kamor sta se še v času njene mladosti iz Dunaja preselila njena avstrijska starša. V Sauber je prišla leta 2000 in je najprej delala v pravnem oddelku, od januarja leta 2010 pa je bila predsednica uprave firme Sauber Motorsport AG.

Peter Sauber je maja letos tretjino delnic Sauberja, ki ga je ustanovil pred 40 leti, prenesel na njeno ime. Spomladi prihodnje leto bo minilo 20 let, odkar Sauber nastopa v F1 in je četrta najstarejša ekipa v tem tekmovanju.