Räikkönen: Vettel k Ferrariju? Bilo bi lepo

Španski dirkač formule ena Fernando Alonso se je že pred meseci odločil, kje bo nadaljeval športno pot.

Objavljeno
14. oktober 2014 01.25
Russia F1 Gp Auto Racing
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – Kar zadeva vozniško zasedbo v prihodnjih letih, je pri Mercedesu, ki je s predčasno osvojitvijo konstruktorske lovorike le še potrdil letošnjo prevlado v formuli 1, teoretično vse bolj ali manj kristalno jasno. Nico Rosberg ima pogodbo do sezone 2017, Lewis Hamilton pa naj bi v kratkem podaljšal sodelovanje, ki mu bo sicer poteklo ob koncu naslednjega leta.

Toda v najhitrejšem »cirkusu« se je že večkrat pokazalo, da ni nič nemogoče oziroma da je možno prav vse. To je navsezadnje pokazalo tudi bombastično slovo Sebastiana Vettla od Red Bulla. Potem ko je vse kazalo na to, da bo ostal 27-letni Nemec zvest »rdečim bikom«, je pred dobrim tednom dni v Suzuki presenetil z novico, da zapušča moštvo, s katerim se je v preteklih štirih sezonah veselil prav toliko naslovov svetovnega prvaka.

Medtem so v nemškem tedniku Sport Bild že obelodanili, da se bo Vettel ob koncu leta preselil k Ferrariju, pri čemer so razkrili celotno ozadje njegovega prestopa. Z vodstvom moštva iz Maranella naj bi tako že sklenil triletno pogodbo (z možnostjo podaljšanja za dve sezoni), ki naj bi mu navrgla 75 milijonov evrov plače.

V znameniti italijanski ekipi bo – če gre verjeti pisanju omenjene revije – zamenjal Fernanda Alonsa, ki se še ni razjasnil glede svoje prihodnosti. Mimogrede: ko so Kimija Räikkönena v Sočiju vprašali, kako komentira (morebitni) prihod 27-letnega Nemca, je v svojem značilnem kratkem in jedrnatem slogu odvrnil, da bi bila to lepa in dobra novica, ker se pač z njim najbolje razume v formuli 1 ...

Kakorkoli že; zdaj je prišlo na dan, da se je španski zvezdnik, ki na nedeljski veliki nagradi Rusije – kakor je sam dejal – ni mogel izvleči več od šestega mesta, spogledoval tudi z odhodom k Mercedesu. Za to naj bi bil celo pripravljen eno leto »pavzirati« in počakati na sedež v »srebrni puščici«, ki bi se – če Hamilton kljub vsemu ne bi podaljšal sodelovanja – sprostil v sezoni 2016.

Vendar pa iz te moke očitno ne bo kruha, kakor je dal vedeti tudi vodja nemškega moštva Toto Wolff. »Z dirkačema, ki ju imamo, smo nadvse zadovoljni. Oba sta del tega našega velikega uspeha, h kateremu sta prispevala ogromen delež tudi zato, ker se tako dolgo poznata in spoštujeta. V trenutku, ko bi v ekipo prišel kdo drug, bi lahko porušil to ravnovesje,« je razmišljal 42-letni Avstrijec in nadaljeval: »Z Lewisom smo se dogovorili, da se bomo v celoti osredotočili na preostale dirke v sezoni in ga zato do finala v Abu Dhabiju ne bomo dodatno obremenjevali s takšnimi stvarmi. Hkrati sem mu obljubil, da se do takrat tudi z nikomer drugim ne bomo pogovarjali o pogodbi.« Z zadnjimi besedami je Wolff tudi posredno izdal, da je zavrnil sestanek z Alonsom, za katerega naj bi zaprosil njegov »menedžer« Flavio Briatore.

Kaj torej še preostane 33-letnemu Asturijcu? Potem ko je minuli konec tedna tudi sam namignil, da v naslednji sezoni ne bo sedel v dirkalniku z Mercedesovim motorjem, je čedalje bolj verjetno, da se bo vrnil k McLarnu, za katerega je dirkal že leta 2008. Za njegov prihod naj bi se zavzemali zlasti pri Hondi, ki bo angleško moštvo v prihodnje oskrbovala s pogonskimi agregati.

»V moji glavi sem že pred meseci razčistil s tem, kje bom nadaljeval kariero, kmalu pa bom s pristojnimi uskladil še zadnje podrobnosti,« je v Sočiju omenil Alonso in dodal, da se mu nikamor ne mudi, ker ni pod nikakršnim pritiskom. Kot je še zatrdil, tudi ni nobene nevarnosti, da bi ostal brez dela ...