Reli Croatia za EP: med Slovenci najhitreje začel Humar

Jan Kopecky se je že ovenčal z naslovom evropskega prvaka v reliju, slovenski šampion Aleks Humar kaže zobe.

Objavljeno
28. september 2013 01.21
iza reli saturnus
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Poreč - Na največji avtomobilistični prireditvi v bližnji okolici Slovenije, reliju Croatia, ki ob letošnji že 40. izvedbi šteje za evropsko prvenstvo, med drugim pa je tudi predzadnja preizkušnja slovenskega državnega prvenstva, so danes pod streho spravili prvih sedem hitrostnih preizkušenj, jutri pa jih bodo še preostalih sedem. V udobnem vodstvu je 31-letni Čeh Jan Kopecky (škoda fabia S2000), ki je svojčas nastopal tudi že v svetovnem prvenstvu, bil nato štirikrat drugi v medcelinskem prvenstvu IRC, že danes pa si je predčasno zagotovil naslov evropskega prvaka, ne glede na jutrišnji razplet v Poreču in okolici.

Z izjemno tujo konkurenco se med Slovenci zaenkrat najbolje kosa državni prvak Aleks Humar (renault clio R3), ki drži generalno sedmo mesto s slabimi tremi minutami in pol zaostanka. Dan zanj ni bil optimalen, dopoldanskega naliva se je nič kriv lotil z najtršimi gumami, dirkalnik je že v enem od prvih zavojev zasukalo, odtlej pa ni imel več težav. Med Slovenci mu še najbolj za ovratnik diha, čeprav z več kot minuto in pol zaostanka, idrijski sokrajan Darko Peljhan (mitsubishi lancer evo 10), tokrat spet na vozniškem sedežu - nazadnje je namreč na šprinterskem reliju v Novi Gorici bral zapiske Primožu Nagodetu.

Le osem sekund za Peljhanom bo zadnjih sedem »brzincev« začela ta hip najhitrejša Slovenka Asja Zupanc, a je zgolj štiri desetinke zadaj vodilni v trenutni razvrstitvi DP Jani Trček, oba sedita za volanom lancerjeve »devetke«. Takoj za njima je hitri Alan Pajk s citroënom C2 R2, v najšibkejšem razredu pa trenutno najbolje kaže Mateju Oblaku in sovoznici Anji Verbič (renault clio 1,4).

Nekaj slovenskih dirkačev pa danes ni imelo sreče. Denimo Rok Turk in sovoznik Enej Ložnar (peugeot 208 R2), ki bosta jutri ponovno štartala po pravilu superreli. »Na jutranjem servisu sva izbrala napačne gume, po izletu s ceste na drugi hitrostni preizkušnji je peugeot sicer ostal nepoškodovan, a sva morala zaradi prevelike izgube časa pri poskusu vračanja na progo odstopiti v časovni kontroli,« je poudaril Turk. Podobno usodo sta z njim delila Klavdija Senica (fiat panda kit car) in Grega Premrl (MG TR 105).

Jutri bo na sporedu še preostalih sedem hitrostnih preizkušenj - štart prve (Butoniga) bo minuto pred deseto dopoldne, cilj pa bo malo po 17. uri v Poreču.