Res ni napredka ali Casey Stoner samo pretkano molči?

Aktualni svetovni prvak razreda motoGP, Avstralec Casey Stoner, še ni potrditev vrnitve v svetovno prvenstvo.
.

Objavljeno
02. oktober 2012 13.31
T. V., šport
T. V., šport

Alcaniz – Zaradi tesnega dvoboja za naslov svetovnega prvaka med Jorgejem Lorenzom in Danielom Pedrosom te dni mnoge zanima, kaj se dogaja s Caseyjem Stonerjem, bržkone usodnim členom, ki bi lahko v primeru vrnitve po poškodbi pretehtal tudi v prid Pedrose. A Avstralec (pametno) molči.

Četudi španski mediji že na veliko špekulirajo in nizajo scenarije, po katerih bi v SP na zadnjih štirih dirkah še lahko prišlo do preobrata in bi Pedrosa izničil zaostanek 33 točk, dlje od ugibanj o Stonerjevi vrnitvi ne pridejo. Avstralec, ki je zaradi svoje dirkalne zgodovine ta čas edini sposoben posegati v vrh in bi z osvajanjem točk na zadnjih dirkah lahko premešal razmerje moči med Lorenzom in Pedroso, se namreč javlja le prek občasnih zapisov na spletni strani svojega delodajalca Repsol Honde, pa še tam ni v ničemer napovedal, kdaj, če sploh še, bo sedel na motor.

»Res nimam še nobenih novic. Zame je frustrirajoče, da sem prikovan doma in ne morem početi ničesar, sem pa vesel, da lahko vsaj s hčerko Ally preživim nekaj kakovostnega časa. Upam, da se bom kmalu vrnil,« se je nazadnje oglasil pred nekaj dnevi. Zaradi navzkrižnih podatkov v javnosti in njegove redkobesednosti tako ni jasno, ali gre zgolj za taktičen pristop ali ga res še ne bo na VN Japonske čez 14 dni v Motegiju.

In prav odvisnost od tretjega je nekaj, čemur se Pedrosa zdaj res ne želi prepustiti, četudi ima brez tega le majhne možnosti, da nadomesti zaostanek. Še Giacomo Agostini, s 15 lovorikami svetovna motociklistična legenda, je prepričan, da oba z Lorenzom ta čas od sebe resda dajeta 110 odstotkov, a da ima slednji – če le ne bo naredil kakšne napake – odprto pot do druge lovorike v karieri.

Ko so španski novinarji na minuli dirki Pedroso vprašali, ali v primeru Stonerjeve vrnitve pričakuje Hondino direktivo v njegov prid, se je spretno izmuznil z odgovorom: »To morate vprašati moje delodajalce.« V motociklističnem SP pač ni v navadi, da bi se proizvajalec mešal v odločitve dirkačev in s tem krojil končne razplete, težko je tudi pričakovati, da bi Honda v tednih pred njegovo upokojitvijo želela vplivati na odločitev Stonerja, ki ji je prinesel nekaj največjih uspehov, 14 posamičnih zmag v kraljevskem razredu SP in tudi svetovno lovoriko 2011.

»Prvenstvo osvojiš, ker si v skupnem seštevku boljši od vseh drugih, ne ker ti je nekdo pomagal k temu. Casey ima zmagovalno miselnost in ne pade mi na pamet, da bi ga kdaj v življenju prosil, da mi na takšen način pomaga do uspeha. Drugo je, če se to slučajno zgodi. A vsi vemo, da se bo v primeru vrnitve na motor usedel le z enim razlogom: da bi se poslovil z odmevnim rezultatom,« se Pedrosa brani kalkulacij. Ker so ostale le še štiri dirke (VN Japonske, VN Malezije, VN Avstralije, VN Valencie), namreč lahko osvoji maksimalno 100 točk, Lorenzo pa z nizanjem drugih mest 80, kar bi bilo ob zdajšnjem zaostanku -33 premalo za želeni preobrat ...