Ricciardo vrgel novo kost za glodanje

Sebastian Vettel je potarnal, da na španski TV bolj verjamejo vanj kot pri Red Bullu.

Objavljeno
08. september 2014 23.07
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Čeprav se je Nico Rosberg z napako, s katero je Lewisu Hamiltonu »podaril« zmago na nedeljski veliki nagradi Italije, moštvenemu tekmecu na nek način »odkupil« za trk v Spa-Francorchampsu, se odnosi v Mercedesovi ekipi v formuli 1 niso kaj prida izboljšali. Še več; dirkača »srebrnih puščic« se minuli konec tedna niti pogledala nista, kaj šele, da bi si segla v roke.

Toda vodilno moštvo v konstruktorski razvrstitvi za SP, ki mu lahko le še čudež odnese lovoriko, ni edino, ki se sooča s čedalje slabšim vzdušjem. Kar zadeva medsebojne odnose, je namreč zaškripalo tudi pri Red Bullu. Slabo voljo naokrog širi Sebastian Vettel, ki po štirih sanjskih letih, v katerih je kot po tekočem traku nizal zmage in naslove svetovnega prvaka, letos prejema same udarce.

Zadnjo »zaušnico« je dobil v Monzi, kjer je s šestim mestom znova v cilj pridrvel za moštvenim sotekmovalcem Danielom Ricciardom (5.), ki se je lahko – mimogrede – s 362,1 km/h pohvalil tudi z najvišjo končno hitrostjo. A tokrat naj 27-letni Nemec ne bi po svoji krivdi zaostal za dve leti mlajšim Avstralcem. Vettel, ki je z 8. štartnim položajem v soboto za las ugnal Ricciarda (9.) in zaostanek v internih kvalifikacijskih dvobojih znižal na 6:7, je imel to smolo, da se je večino dirke ogorčeno boril z Jensonom Buttonom, Kevinom Magnussenom (oba McLaren) in Sergiem Perezom (Force India), medtem ko je imel vzhajajoči zvezdnik iz Pertha po slabšem začetku »prosto pot«.

»Da bi Sebastian ostal pred svojimi neposrednimi tekmeci, smo med dirko spremenili strategijo, se odločili za nekoliko agresivnejšo različico in ga prej poklicali na menjavo gum. To se mu je v primerjavi z Jensonom, Kevinom in Sergiom tudi obrestovalo,« je pojasnil vodja »rdečih bikov« Christian Horner in v nadaljevanju razložil, da Ricciardo na drugi strani ni imel takšnih dvobojev na stezi, zaradi česar je lahko vozil v svojem ritmu, v bokse pa mu ni bilo treba zaviti tako zgodaj. Zaradi tega je imel ob koncu bolj sveže pnevmatike, s katerimi je lahko dohitel in tudi prehitel Vettla, ki nad novim porazom seveda ni bil navdušen.

Glede na to, kako je prišlo do njega, se je le še utrdilo njegovo prepričanje, da pri Red Bullu čedalje bolj favorizirajo Ricciarda. Nad tem se je pritoževal že po veliki nagradi Belgije, kjer je Avstralec zmagal, medtem ko se je moral sam sprijazniti s petim mestom. Tedaj je prvič tudi javno potarnal nad ne najboljšim odnosom v Red Bullu.

»Včasih je videti, kot da celo na španski televiziji bolj verjamejo vame kot v lastni ekipi,« se je v Spa-Francorchampsu pridušal štirikratni svetovni prvak, ki je – roko na srce – letos le bleda senca samega sebe. Vodilni možje v avstrijskem moštvu njegove izjave niso vzeli preveč resno, češ da jo je izrekel v afektu. »Iz Sebastiana je izbruhnilo razočaranje, ker je vnovič zaostal za Danielom, čeprav je bil v kvalifikacijah hitrejši od njega,« je presodil svetovalec za motošport pri »rdečih bikih« Helmut Marko, nakar je zagotovil, da so medtem že razčistili vse nejasnosti v moštvu. »Sebastian ima spet nasmeh na obrazu. Ne sicer tako širokega kot Daniel, ki ima prav posebnega, pa vendarle,« se je pošalil 71-letni Avstrijec.

Napeto ozračje je poskušal pomiriti tudi Horner rekoč, da pri Red Bullu nihče ne uživa kakšnih privilegijev. »Razlika med Danielom in Mercedesovima dirkačema je velikanska, zato ne bi imelo nobenega smisla, da bi ga favorizirali pred Vettlom,« je poudaril 40-letni Anglež. S tem bi zadevo bržčas že pometel pod preprogo, če ne bi olja na ogenj spet prilil Ricciardo, ki se je zahvalil odgovornim pri »rdečih bikih«, ker so mu z odlično taktiko v Monzi pomagali priti do petega mesta. »Zdaj imam šestdeset točk več kakor Seb in prihajajoče steze bi nam morale zelo ustrezati. Zato sem prepričan, da bodo v moštvu, če se mi bo ponudila priložnost izzvati Rosberga in Hamiltona, znova ukrepali,« je 25-letni Avstralec vrgel novo kost za glodanje ...