Rosberg je navdušen nad novim pravilom, Alonsu ni všeč

Dirkači formule ena imajo različne poglede na novo pravilo o omejeni komunikaciji.

Objavljeno
18. september 2014 20.34
MOTOR-RACING-PRIX
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Singapur - Dirkači formule ena so pred nedeljsko dirko svetovnega prvenstva v Singapurju odgovarjali na vprašanja o novem pravilu, ki jih je uvedla Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia).

Pri krovni avtomobilistični zvezi so z novim pravilom omejili pogovore po radijski zvezi, s katerimi bi moštva med dirko lahko pomagala svojim dirkačem. Odslej noben pogovor med dirkačem in ekipo ne sme vključevati informacij, ki bi bile povezane z vedenjem dirkalnika ali voznika.

Med tistimi, ki so navdušeni nad novim pravilom, je nemški dirkač in vodilni v skupnem seštevku Nico Rosberg: »Novo pravilo za dirkače predstavlja izziv. Doslej so nam člani moštva lahko pomagali pri vožnji in nam pomagali z informacijami o obrabi gum in količini goriva, zdaj pa se bomo morali znajti sami. Mislim, da je to korak v pravo smer, saj bo formula v znamenju čistega dirkanja, to bo zelo vznemirljivo,« meni Rosberg.

Nemški dirkač je dodal, da bodo moštva zagotovo uporabila kodirana sporočila in s tem zaobšla novo pravilo: »Prepričan sem, da se bodo ekipe poskušale domisliti načinov, s katerimi bi dirkačem sporočili določeno informacijo. To, da želijo ljudje zaobiti pravila, je nekaj naravnega,« je dodal nemški dirkač Mercedesa.

Perez: Prehitro so uvedli drastično spremembo

Mehičan pri Force Indii Sergio Perez se strinja z Rosbergom, vendar meni, da bi morala Fia novo pravilo uvesti postopoma:

»Ni idealno, da so tako hitro poskrbeli za drastično spremembo in povsem omejili pogovore. Po drugi strani me to ne moti, na to se bomo morali pač navaditi. Dirkači bomo imeli več dela med dirkami in bomo vseskozi poskušali nadzorovati dirkalnik. Novo pravilo ne predstavlja velike težave, a gre za veliko spremembo od zadnje dirke,« je dejal Perez.

Alonsu ni všeč novo pravilo

Španski dirkač Ferrarija Fernando Alonso ima povsem drugačen pogled na novo pravilo: »Novo pravilo nima koristi. To je tako, kot da bi pri košarki ali nogometu prepovedali trenerju komunicirati z igralci. Na koncu je formula vseeno zelo konkurenčen šport. Nekatera sporočila, ki jih dobimo, so glede varnosti, ne zgolj glede vožnje. V našem moštvu so bila sporočila preko radia že do zdaj redka in nova pravila ne bodo spremenila naših priprav na dirke,« je pojasnil Španec.

Svoje mnenje je predstavil tudi njegov moštveni kolega, Finec Kimi Räikkönen: »Z mehaniki se po radijski zvezi pogovarjem le redko, vendar pa se znajo stvari zaplesti, če bom imel težave z dirkalnikom ali pa bom moral za dokončanje dirke spremeniti določene nastavitve. Dirke bodo odslej bolj zapletene, vendar me to ne moti.«