Rosberg ni želel nikogar obtoževati sabotaže, a ...

Formula 1: Fernando Alonso noče več igrati vloge gasilca pri Ferrariju. Bo v prihodnji sezoni dirkal za McLaren-Hondo?

Objavljeno
23. september 2014 01.40
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – Nico Rosberg se je dan po kalvariji, ki ga je spremljala na veliki nagradi Singapurja, 14. letošnji dirki za svetovno prvenstvo v formuli 1, prek medmrežja javil tudi svojim navijačem in jim priznal, da je v nedeljo doživljal najbolj bridke trenutke v tem letu. V isti sapi je izrazil začudenje nad nenavadno okvaro, ki ga je prisilila k odstopu v Marina Bayu.

Nemški dirkač, ki je zaradi druge letošnje ničle izgubil vodstvo v skupnem seštevku za SP, v katerem zdaj za prvouvrščenim moštvenim sotekmovalcem Lewisom Hamiltonom zaostaja za tri točke, si seveda nikogar pri Mercedesu ni drznil obtoževati sabotaže, mu je pa vse skupaj močno »smrdelo«.

»Eden od mehanikov je pred štartom petkrat preveril, ali vse deluje tako, kot mora. In petkrat je bilo vse v redu. Ko sem se nato sam usedel v dirkalnik, ni prav nič več delovalo, kar je zelo, zelo nenavadno,« je zmajeval z glavo Rosberg in v nadaljevanju pojasnil zmešnjavo, ki jo je imel v bolidu. »Kar na lepem nisem več imel prave moči, za nameček so preskakovale tudi prestave, tako da nisem imel četrte in šeste. Deloval ni niti sistem DRS za premikanje zadnjih krilc,« je našteval težave, ki so ga pestile.

Ko je med postankom v boksih odpovedala še sklopka, so mu po glavi rojile različne misli. »Od silne jeze in razočaranja sem že hotel začeti udarjati po dirkalniku, da bi ga tako vendarle premaknil z mesta. Tako nemočnega se še nisem počutil,« je zaupal 29-letni Nemec.

Strgana žica, ki je povzročila odstop, vredna kar 10.000 €

Vzrok okvare, ki ga je stal skupnega vodstva (in morda celo naslova svetovnega prvaka), je bil banalen – pretrgana 50 centimetrov dolga žica v volanskem drogu, ki povezuje krmilo z osrednjo nadzorno elektronsko enoto. Vredna je neverjetnih 10.000 evrov, uporabljena pa je bila le dvakrat in se po besedah vodilnih mož pri Mercedesu nikdar ne bi smela strgati.

Rosberg je bil zaradi odstopa – razumljivo – zelo potrt, a si je po prespani noči že malo opomogel od »šoka«. »Kar se mi je zgodilo, seveda ni lahko preboleti. Zdaj moram vse skupaj čim prej predelati in se čim bolje pripraviti za naslednjo preizkušnjo na Japonskem, kjer si lahko priborim nazaj prvo mesto v točkovanju,« je dirkač iz Wiesbadna, ki že vrsto let živi v Monte Carlu, za dirko v Suzuki (5. oktobra) napovedal popoln napad.

Ob tem je vnovič na glas potarnal zaradi (pre)številnih okvar, ki letos spremljajo »srebrne puščice«. »Vzdržljivost je naša (edina) ahilova peta. Tako hudo v zadnjih štirih sezonah pri Mercedesu še ni bilo,« je odgovorne v moštvu pozval, naj naredijo vse, da se na zadnjih petih letošnjih preizkušnjah – ob naslednji v Suzuki še v Sočiju (12. oktobra), Austinu (2. novembra), Sao Paulu (9. novembra) in Abu Dhabiju (23. novembra) – ne bo ponovilo kaj podobnega, kot se je v Singapurju.

Tam so se sicer okrepile govorice o odhodu Fernanda Alonsa iz Ferrarija. Tako naj bi 33-letni Španec – kot so zapisali v včerajšnji izdaji italijanskega časnika Gazzetta dello Sport - vodilne može pri ekipi iz Maranella že obvestil, da želi zapustiti moštvo. V madridskem dnevniku Marca pa je bilo med drugim mogoče prebrati, da je Alonsu po nedeljskem 4. mestu dokončno prekipelo. »Fernando noče več igrati vloge gasilca, ki gasi požar pri Ferrariju,« so še dodali v omenjenem španskem časopisu.

Čeprav v Ferrariju vztrajajo, da bo Asturijec tudi prihodnje leto ob Kimiju Räikkönenu branil njihove rdeče barve, so v krogih formule 1 namigovanja, da bo ob koncu sezone vendarle prestopil v drugo moštvo, vse močnejša. A po zadnjih govoricah naj ne bi prestopil k Red Bullu, ko se je namigovalo še prejšnji teden, temveč k McLarnu, čigar dirkalnik bo v sezoni 2015 poganjal Hondin agregat. In zdaj mnogi že špekulirajo, da bodo novico o Alonsovi selitvi k angleški ekipi (z japonskimi motorji) objavili na prizorišču naslednje dirke v Suzuki. Bolj primernega kraja za to si pač odgovorni res ne bi mogli izbrati ...