Rosberg v Monzi podlegel Hamiltonovemu pritisku

Formula 1: na VN Italije dvojna zmaga Mercedesa. Felipe Massa po dobrem letu spet na stopničkah. Nov hud polom Ferrarija.

Objavljeno
08. september 2014 08.12
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Monza – Mercedesov dirkač Lewis Hamilton je dva tedna po veliki nagradi Belgije, kjer mu je Nico Rosberg s prednjim krilcem prerezal gumo in ga tako izločil iz boja za visoko uvrstitev, vrnil udarec moštvenemu sotekmovalcu. Seveda ne dobesedno, kajti na včerajšnji dirki formule 1 v Monzi med njima ni prišlo do trka, ga je pa prisilil v napako in mu izpred nosa speljal zmago.

Konec dober, vse dobro, si je 29-letni Anglež verjetno mislil sam pri sebi, potem ko je po 53-ih krogih prvi prevozil ciljno črto na veliki nagradi Italije. Začetek namreč ni bil po njegovem okusu; ravno nasprotno, bil je prežet s kletvicami, potem ko je imel težave s štartnim sistemom. Zaradi teh sta se mu – ko so se prižgale zelene luči – kolesi zavrteli v prazno in je v nekaj metrih s prvega mesta zdrsnil na četrto za Rosberga, Kevina Magnussena (McLaren) in Felipeja Masso (Williams).

»Že v ogrevalnem krogu sem imel v svojem bolidu pravo zmešnjavo. Čeprav sem na krmilu pritiskal na gumb za štartni sistem, ta ni deloval, za nameček so se prižgale še kontrolne lučke, tik pred štartom pa se je začelo samo od sebe povečevati in zmanjševati tudi število vrtljajev motorja. Sploh nisem vedel, kaj naj storim. Na srečo še nisem izgubil veliko, lahko bi se namreč začelo tudi bistveno slabše,« je pojasnil Hamilton in nadaljeval: »Ko sem si opomogel od prvega šoka in videl, kakšen je položaj, sem si mislil: 'Sranje, Nico mi bo pobegnil, zato moram čimprej mimo Magnussena in Masse.' Na srečo sem hitro prehitel Kevina, medtem ko sem imel s Felipejem kar težek, a pošten dvoboj.«

Ko se je v desetem krogu le prebil mimo 33-letnega Brazilca, se je pognal v lov za moštvenim sotekmovalcem. Čeprav so mu vodilni možje pri Mercedesu prek radijske zveze svetovali, naj napad na Rosberga prihrani za konec, jih ni poslušal. Iz kroga v krog je topil zaostanek in tako izvajal čedalje večji pritisk na 29-letnega Nemca, ki mu je podlegel v 29. krogu, ko je še drugič na dirki storil napako pri zaviranju v prvo šikano na koncu dolge štartno-ciljne ravnine in zapeljal v »slepo ulico«.

Hamilton je Rosbergovo »darilo« sprejel odprtih rok, se mimo njega prebil v vodstvo ter se odpeljal do druge zmage na veliki nagradi Italije po letu 2012, šeste letošnje in skupno že 28. v formuli 1. Po slovesni razglasitvi najboljših, na kateri so mu gledalci namenili glasen aplavz, medtem ko so njegovega moštvenega sotekmovalca – tako kot pred dvema tednoma v Spa-Francorchampsu – vnovič izžvižgali, se je »čudovitim navijačem« najprej zahvalil za podporo. Na opazko Jeana Alesija, nekdanjega dirkača in izpraševalca vodilnih treh v Monzi, ali si rad zapleta življenje, se je le nasmehnil, na njegovo naslednje vprašanje, ali sta zdaj z Nicom spet prijatelja, pa je kot iz topa izstrelil: »Sva moštvena tekmeca!«

Rosberg je Hamiltonu, ki ga niti pogledal ni, športno čestital za podvig (»Lewis je odlično odpeljal dirko, zato si je zaslužil zmago.«), nakar je pripomnil, da sta s prvim in drugim mestom dosegla, kar so od njiju pri Mercedesu tudi pričakovali. »Za ekipo je to super dan, ne pa tudi zame. Naredil sem dve napaki, ker sem prepozno zaviral, za kar se opravičujem moštvu. Kljub temu sem osvojil nekaj točk,« je dirkač iz Wiesbadna, ki že vrsto let živi v Monaku, komentiral svoj nastop na VN Italije, po kateri se je njegova prednost v skupnem seštevku pred Hamiltonom zmanjšala na 22 točk.

Mercedesovima zvezdnikoma je na zmagovalnem odru družbo delal Massa, ki si je tako pridirkal prvo uvrstitev med najboljšo trojico po tretjem mestu maja lani v Barceloni. »V tej sezoni sem imel že obilo smole, tokrat pa sem imel tudi malo sreče,« je priznal 33-letni Brazilec, ki je – podobno kot včeraj četrtouvrščeni Valtteri Bottas – ravno pred preizkušnjo v Monzi podpisal pogodbo z Williamsom tudi za prihodnjo sezono. Pravi polom pa so na domačem »dvorišču« doživeli pri Ferrariju: Kimi Räikkönen se je moral zadovoljiti z devetim mestom, Fernanda Alonsa pa je ustavila tehnična okvara, tako da je prvič letos ostal praznih rok. Naslednja preizkušnja bo 21. t. m. v Singapurju.