Rossi bo še vedno doktor, a razvoj bo v drugih rokah

Pri motociklističnem moštvu razreda motoGP, japonski Yamahi, bodo v naslednji sezoni največ pozornosti namenili Jorgeju Loreznu.

Objavljeno
18. september 2012 13.53
T. V., šport
T. V., šport
Bologna – Kako si bosta tako močni osebnosti razdelili vloge in ali res ne bo prišlo do novega zidu v skupni garaži, sta le dve od številnih vprašanj, ki spremljajo odštevanje do vnovične združitve Jorgeja Lorenza in Valentina Rossija pod skupno Yamahino streho. V San Marinu sta v nedeljo vnovič skupaj stala na zmagovalnem odru, bodoči skupni delodajalci pa zatrjujejo, da je njuna nova pot natančno dorečena.

To je potrdil tudi športni direktor uradne Yamahine ekipe Lin Jarvis, v njegovih besedah ni bilo dvoma, da bo številka 1 tudi v prihodnje ostal Lorenzo, svetovni prvak iz leta 2010 in bržkone kmalu tudi letošnji. »Bomo pa oba obravnavali na enak način, imela bosta enako podporo, pozornost in na razpolago enake rezervne dele. Je pa Lorenzo dirkač z največjimi možnostmi za naslov svetovnega prvaka, zato smo poleti tudi naredili vse, da smo ga zadržali in ni odšel k Hondi,« je Jarvis potrdil, kdo je bil prednostni cilj pri letošnjih pogajanjih in hkrati priznal, da so si Rossija želeli vrniti pod svoje okrilje predvsem iz marketinških razlogov.

»Valentino je ustvaril Yamahino zgodbo o uspehu. Ne le za nas, še vedno lahko veliko naredi za celotno svetovno prvenstvo. To pač ne gre, da se najbolj priljubljeni motociklist poteguje kvečjemu za peto, šesto mesto. Nihče sicer ni pritiskal na nas, to je bila naša odločitev, so se pa razmere od njunega zadnjega sodelovanja leta 2008 precej spremenile. Ko imaš dva tako vrhunska dirkača, je težko biti popoln, a zaupam v prihodnost. Ko sta nazadnje delila boks, je bil Rossi številka ena, Lorenzo pa up v vzponu. Dotaknili smo se že tistega obdobja in prepričan sem, da sta ga pustila za seboj,« je o mirni združitvi prepričan Javris.

Gre za dobro zapakirano marketinško zgodbo, ki bo uspešnejša bržkone tudi zato, ker je Lorenzo v vmesnem obdobju dozorel. Vodilnega statusa mu ne more vzeti nihče, v nedeljo je na račun Rossija sipal besede hvale in zatrjeval, kako je razplet dirke očiten znak, da bo Italijan leta 2013 zagotovo spet najresnejši tekmec za lovoriko. Njegovemu zadovoljstvu vsaj na videz ni konca, medijem je že sredi poletja hitel razlagati, da ni imel nič proti Rossijevi vrnitvi, a prav Jarvis je razkril, da je Lorenzo najprej zagovarjal nadaljnje sodelovanje z Benom Spiesom, preden se je odločil slediti želji svojih šefov.

Odtlej pa odločno vztraja, da v tako močni zasedbi ne bo dirkača z zaščitenim statusom. »Nikoli se niti nisem počutil kot Yamahina številka ena. Ne zanima me, kaj ljudje mislijo in govorijo o statusih. Na voljo imaš enak motor kot tekmec in tako bo ostalo tudi v naslednjih dveh letih,« je odločen Lorenzo, a razlikam ne more ubežati. Yamaha je namreč vztrajala, da razvoj motorja M1 ostaja v njegovih rokah. »Če sem iskren, bo Lorenzo v času priprave za novo sezono in razvoja motorja vedno prvi na vrsti. On bo določal, v katero smer bo šel razvoj. Letos sta skupaj s Spiesom dokazano delala korake naprej in zato upam, da se to v prihodnje ne bo spremenilo. Verjamem pa, da mu bo Rossi dobro asistiral, da ohranimo pravo smer,« je enega od dogovorov razkril razvojni inženir Kouiči Cuji in s tem dal jasno vedeti, da so pri Yamahi vendarle vzpostavili hierarhično lestvico. Konec koncev so pri Yamahi priznali tudi še pred nekaj leti nepojmljiv zasuk: večino proračuna so namenili zadržanju zdajšnje zlate kokoši, Lorenza.

Jarvis je pri tem jasno dodal, da Rossijevega prispevka pri razvoju motorja ne pričakujejo v smeri zaostrovanja notranje konkurence, marveč napredka celotne ekipe. »Nihče ne ve, ali bo Rossi takoj konkurenčen, kot je dejal. Mislim, da lahko zmaga kakšno dirko, ne vem pa, ali lahko lovi lovoriko. Po drugi strani verjamem, da ne bo potreboval veliko, da se bo spet navadil na M1,« je bil odločen Jarvis, ki naj bi jeseni pod svojo streho pozdravil tudi Jermeyja Burgessa, soustvarjalca Rossijevih uspehov in pred tem vzpona Michaela Doohana. Kot kaže, bo Rossi še ostal doktor, a z omejenimi pooblastili v lastni hiši ...