Rossi brez zmage že več kot leto

MotoGP: Nova dirka bo že to nedeljo v Barceloni ob 14. uri.

Objavljeno
08. junij 2017 23.42
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Barcelona – Po šestih dirkah v tej sezoni motociklisti nimajo več časa za iskanje pravih občutkov, saj se vrh svetovnega prvenstva vse bolj izoblikuje. Konkurenti bodo morali zato zavihati rokave, da bodo ogrozili vodilnega Mavericka Viñalesa s 26 točkami prednosti.

Karavana svetovnega prvenstva motoGP je spet na španskih tleh, toda tokratno dirko uradno poimenujejo VN Katalonije. Gre za enega največjih športnih dogodkov v Španiji. Letos pričakujejo nov izjemen obisk, potem ko si je lani glavno dirko ogledalo 100.000 ljudi, celotni konec tedna pa je bilo ob dirkališču v Barceloni 175.000 obiskovalcev.

Osrednji magnet za občinstvo bo domačin Maverick Viñales, saj katalonski dirkač prihaja iz bližnjega mesteca Figueres. 22-letnik je prišel domov z veliko dobre volje, a opozarja, da mora ohraniti premišljenost. »Naša naloga je osvojiti čim več točk in se uvrstiti na zmagovalni oder, vendar moramo biti previdni pri izbiri gum,« je povedal Viñales. »Steza Montmelo je zame nekaj posebnega, saj je to moja domača dirka, proga pa zelo ustreza mojemu stilu vožnje. Smo v dobrem ritmu, polni samozavesti, obenem imamo pripravljenih več nastavitev, če nam bo šlo kaj narobe, da se bomo lahko hitro odzvali,« je povedal vodilni dirkač v razredu motoGP in glavni kandidat za svetovni naslov v letu 2017.

Iz Katalonije prihaja tudi lanski svetovni prvak Marc Marquez, toda v tej sezoni nima dovolj hitrega motocikla, zato ta čas zaseda četrto mesto. »37 točk je velika razlika, a lahko jo nadoknadim, zato nismo niti blizu niti daleč,« je še vedno nasmejan Marquez. Prvi njegov cilj je prehiteti tretjeuvrščenega Valentina Rossija, toda vsaj v besedah kaže do italijanskega veterana veliko mero spoštovanja. »Rossi dirka že vrsto let, a vedno znova se bori za zmago. Prav zaradi tega ima tako uspešno kariero,« je pristavil trikratni svetovni prvak.

Marquez ima prav, ko pravi, da se Rossi vseskozi bori za zmago, toda eno dejstvo je nesporno – Valentino Rossi v svetovnem prvenstvu ni zmagal že več kot eno leto. Nazadnje je stal na najvišji stopnički 5. junija lani prav na VN Katalonije. Od tedaj naprej je zmagalo kar osem različnih dirkačev, a med njimi ni bilo Rossija. Marquez je dobil štiri dirke, Viñales tri, Cal Crutchlow in Andrea Dovizioso sta zmagala po dvakrat ter po enkrat Jorge Lorenzo, Jack Miller, Dani Pedrosa in Andrea Iannone.

Prejšnji teden na dirki v Mugellu je Rossi še čutil nekaj posledic padca, zdaj je spet pripravljen na najhujše napore. »Resda bi raje videl, da bi ta teden počival, toda vseeno se dobro počutim, zato se hočem v Barceloni uvrstiti na stopničke. Zagotovo nas čaka dobro vzdušje na tribunah, zato smo vsi dirkači še toliko boljše volje,« je rekel 38-letni Italijan.