S pravim ravnovesjem do nove zmage

MotoGP: Italijan Andrea Dovizioso zmagal tudi v Kataloniji, težave vseh s pnevmatikami.

Objavljeno
12. junij 2017 03.06
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Barcelona – Čeprav je Andrea Dovizioso zmagal na prejšnji dirki v Mugellu, ni nihče pričakoval, da lahko podvig ponovi že v Barceloni. Italijanski motociklist je znova ugnal vso konkurenco in na španskih tleh švigal mimo španskih dirkačev. Zdaj je povsem blizu tudi skupnemu vodstvu v svetovnem prvenstvu.

Ne samo na zmago, na tleh Španjije so prireditelji in navijači upali, da bodo na zmagovalnem odru kar trije španski dirkači, še slajše bi bilo, če bi bil med njimi kakšen Katalonec. A to je bil račun brez krčmarja, saj je v svojo blagajno glavno nagrado pospravil 31-letni italijanski motociklist Andrea Dovizioso s četrto zmago v karieri.

Dirkači so imeli precej težav s pnevmatikami, zato niso uspeli pokazati svojih sposobnosti. Dirka se je prelomila devet krogov pred koncem. Dovizioso je izkoristil hitrost pri 340 kilometrih na uro in švignil mimo dotlej vodilnega Danija Pedrose. Svojo priložnost je takoj zatem začutil še Marc Marquez in tudi on je prehitel Pedroso. Marquez je želel ugnati še Doviziosa, toda Italijan je odbil vse napade in mirno pridirkal do druge zaporedne zmage. To mu je uspelo kot prvemu Ducatijevemu dirkaču po Caseyju Stonerju leta 2010.

»To je bil čuden konec tedna za vse dirkače,« je povedal italijanski zmagovalec, potem ko je uspeh čustveno proslavil s svojimi sodelavci pri Ducatiju. »Imeli smo ravno pravšnjo ravnovesje, da smo imeli na tej stezi dober oprijem, saj so bile temperature precej neugodne za pnevmatike. Takoj na začetku smo v ekipi tudi videli, da imamo dobro hitrost, zatem smo svoj prid usmerili še vse malenkosti in na koncu mi je uspelo ostati spredaj.«

V takšnih razmerah je bil s tretjim mestom zadovoljen tudi Pedrosa, četudi je štartal s prvega mesta. »Pnevmatike so zelo trpele, zato sem imel težko dirko. Od prvega kroga naprej sem čutil, da ne morem pritisniti do konca, saj nisem imel pravega oprijema,« je potarnal Pedrosa. Podobno je razmišljal Marquez: »Moj načrt je bil prehiteti vsaj Danija, saj sem vedel, da sem lahko hitrejši. Sprva sem mislil, da bo to dovolj za zmago, toda Dovizioso je bil tokrat boljši od vseh. Nisem razočaran, zadovoljen sem z drugim mestom, tudi zaradi naše ekipe in teh fantastičnih navijačev.«

V ozadju se je Jorge Lorenzo prebil do 4. mesta, Valentino Rossi ni zmogel več kot do 8. mesta, vodilni v skupnem seštevku, Maverick Viñales, je bil šele 9., potem ko ni strl Hectorja Barbere. To resnično ni bi dober dan za Yamaho, toda Viñales lahko črpa uteho vsaj v tem, da je ostal vodilni v skupnem seštevku, pa čeprav ima pred Doviziosom le še sedem točk prednosti.

Viñales je želel pred rojaki dokazati, zakaj je vodilni dirkač, a ves konec tedna se ni otresel problemov s pnevmatikami. Povsem ponesrečene je imel že kvalifikacije, saj je na dirki štartal šele kot 9. Pred tem je sicer napovedoval, da imajo v moštvu več rešitev pri izbiri pnevmatik in da se bodo znali prilagoditi danim razmeram, vendar je takoj po štartu izgubil še sedem mest, zato je takoj ostal brez vseh možnosti za vidnejši uspeh.

»Ne čutim prevelikega pritiska, ker sem vodilni dirkač. Moja motivacija je vedno, da sem najboljši,« je rekel Viñales, potem ko za ovratnikom vse bolj sliši dihanje tekmecev. »Vedno sem sanjal, da bi osvojil svetovno prvenstvo in zdaj delam, da mi to uspe. Naša naloga je, da v prihodnje storimo čim manj napak in še naprej razmišljamo samo o zmagah.« Časa do naslednje dirke bo tokrat malce več, a spet ne veliko, saj bodo najboljši motociklisti tekmovali 25. junija v Assnu na Nizozemskem.