Samo za kakšen mesec bi bil Brad Pitt, drugače je raje Rossi

Motociklizem: osrednji dirkač v Le Mansu bo Francoz Johann Zarco, ki je že prejel novo pogodbo.

Objavljeno
20. maj 2017 02.30
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Le Mans – Še naprej je kolesarska nesreča Nickyja Haydna glavna tema med najboljšimi motociklisti na svetu, toda njihov urnik je povsem natrpan, zato morajo razmišljati tudi o jutrišnji dirki za VN Francije (ob 14. uri štart motoGP). Valentino Rossi brani prednost na vrhu dirkaškega vrstnega reda.

Čeprav imajo v zadnjih letih prevlado španski dirkači, Valentino Rossi ostaja najbolj prepoznaven obraz motociklističnega cirkusa. Je kot nekoč Michael Schumacher v formuli 1, zato je italijanski zvezdnik glavni magnet na motociklistične navdušence. V svoje oddaje na televiziji ga ne vabijo zgolj športni novinarji, ampak tudi ustvarjalci zabavnih oddaj, kjer skorajda ne spregovorijo niti besede o motorjih in dirkah. Zanima jih predvsem Rossijevo zasebno življenje, zgovorni in simpatični Italijan pa je pravi naslov za tovrstne pogovore. Celo filmski igralec Brad Pitt je dejal, da bi dal vse na svetu, da bi bil kot Rossi, a Italijan ni odvrnil z enako naklonjenostjo: »Samo za kakšen mesec bi rad bil kot Brad Pitt.«

Po prihodu v Francijo ima Rossi zdaj vseeno v mislih predvsem novo dirko. Resda je vodilni v skupnem seštevku, toda to ni razlog za pretirano zadovoljstvo, saj na prvih štirih dirkah v sezoni še ni stal na najvišji stopnički. Njegova yamaha je očitno vzdržljiva, a ne najhitrejša. »Nedvomno je, da se moramo izboljšati,« je zatrdil Rossi po prihodu v Francijo. »Dirka v Le Mansu bo zelo pomembna. Za zdaj je pozitivno, da sem na vrhu dirkaške razvrstitve, toda potrebujemo boljši motor. Zadnja testiranja v Jerezu so bila zelo pomembna, saj sem občutil napredek, čeprav nismo imeli najboljših vremenskih razmer.«

V delovnem razpoloženju je celotna njegova ekipa. »Dober posel moramo opraviti od prvih treningov naprej. V moštvu vidim same optimistične sodelavce, zato pričakujem dober konec tedna. Če bomo imeli srečo še z vremenom, smo lahko uspešni. Proga v Le Mansu bi morala ustrezati našemu motorju, asfalt je dober in gladek, zato pnevmatike ne poskakujejo. Vse to so za nas dobri pogoji,« je rekel Rossi. Vsaj na včerajšnjih treningih niso imeli dobrega vremena. Nagajali so dež, megla in vlaga, toda za jutrišnji dan vremenoslovci obljubljajo sonce.

Osrednji dirkač bo vseeno francoski motociklist Johann Zarco. Potem ko je bil pretekli dve leti svetovni prvak v razredu moto2, je pred novo sezono presedlal na močnejši motor v razredu motoGP, zato ga bodo v Le Mansu pozdravili številni rojaki. Letos sicer še ni stal na zmagovalnem odru, toda med elito se je dobro znašel. V skupnem seštevku zaseda šesto mesto, na prvi dirki v Katarju je imel najhitrejši krog. Očitno je to dovolj, da so mu v njegovi ekipi Tech3 (yamaha) že podaljšali pogodbo za naslednjo sezono.

»Zelo sem vesel, da sem tako hitro dobil novo pogodbo. Uživam v prvi sezoni v motoGP, čeprav se moram na vsaki dirki naučiti nekaj novega. Dobro se počutim, saj čutim podporo ekipe. Sem šele na začetku, zato bom moral še trdo delati, če bom želel izboljšati dosedanje dosežke. Hočem postati dirkač, ki se bo nenehno boril za mesta na stopničkah,« je optimističen 26-letni motociklist iz Cannesa.