Schumacher tokrat (najbrž) odhaja za vedno

Nemški dirkač Michael Schumacher je sporočil, da bo po koncu letošnje sezone dokončno sklenil profesionalno kariero.

Objavljeno
04. oktober 2012 10.22
Posodobljeno
04. oktober 2012 10.22
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Suzuka - Sedemkratni svetovni prvak v formuli 1, sloviti nemški dirkač Michael Schumacher je danes v Suzuki tudi uradno sporočil novico o koncu kariere. Potem ko je pred dnevi ostal brez sedeža v ekipi Mercedes za naslednjo sezono, se je 42-letni Schumacher odločil, da vendarle konča svojo kariero.

»Odločil sem se, da se po koncu letošnje sezone upokojim. Še vedno čutim, da sem sposoben dirkati z najboljšimi na svetu, toda prišel je čas, da se poslovim. Tokrat najbrž za vedno,« je povedal na novinarski konferenci v Suzuki. »V zadnjem mesecu nisem bil več prepričan, ali še čutim pravo motivacijo in energijo za nadaljevanje. Če nisem stoodstotno pri stvari, ne bom nadaljeval, to ni v moji navadi. Z današnjo odločitvijo mi je odleglo,« je še dejal Schumacher.

Tokrat za vedno?

Nemec se je sicer upokojil že leta 2006, a se nato pred tremi leti vrnil v karavano, vendar z Mercedesom ni dosegel večjega uspeha. Od leta 2010, ko je prvič nastopil za Mercedes, je nastopil na 52 dirkah in le enkrat prišel na stopničke.

Drugi del njegove kariere je bil tako bistveno manj uspešen kot prvi, v katerem je dosegel vse naslove prvaka (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004) in vseh 91 zmag na dirkah za SP z Benettonom in Ferrarijem. Za njim je 21 let dolga kariera, v kateri je nastopil na več kot 300 dirkah in postal ena najprepoznavnejših športnih ikon na svetu.

»O upokojitvi sem razmišljal že dlje časa,« je dejal 42-letni dirkač in priznal, da se je z leti vse težje motiviral. »Normalno je, da o tem razmišljaš več, ko si starejši. Že nekaj časa so me razjedali dvomi, imel sem pomisleke, da še imam dovolj energije za nadaljevanje. Če sem leta 2006 dejal, da so moje baterije prazne, danes že gori lučka za gorivo. Ne vem, ali bi še imel čas, da si povrnem energijo, toda vsekakor se zelo veselim svobode,« je dejal Schumacher, ki bo konec letošnje sezone, 25. novembra na dirki v Braziliji, dokončno pomahal v slovo.

Brez zamer do Mercedesa

Schumacher je tako tudi končal špekulacije o svoji morebitni selitvi h kakšni drugi ekipi. Pri Mercedesu, triletna pogodba se mu bo letos iztekla, zanj ni bilo več prostora po podpisu sodelovanja z Lewisom Hamiltonom, pri Ferrariju so se mu prav tako odrekli, edina možnost za sodelovanje bi bil od boljših ekip Sauber.

»Med nami ni nobenih zamer. Dosegli smo dober dogovor, toda drugačne vrste ...,« ni bil preveč razočaran »Schumi«, ko ga je v moštvu zamenjal Hamilton. »Zdaj bom naredil točno to, kar sem ob prvi upokojitvi. Stoodstotno se bom osredotočil na svoje naslednje cilje v življenju.«

Za njegov prispevek v Mercedesu sta se mu zahvalila tudi šef moštva Ross Brawn in vodja motociklističnih športov Norbert Haug. »Zahvaljujemo se Michaelu za vse, kar je storil za nas. Že dolgo se poznava, skupaj sva začela dirkati, nato pa mi je ušel in postal najuspešnejši dirkač v zgodovini formule 1, zmagoval in osvajal je naslove kot še nihče doslej. Nekdaj smo tekmovali proti njemu, nato pa sanjali, da bi delali z njim. Četudi skupaj nismo osvojili tega, kar smo si želeli, je Michael pri nas položil odlične temelje in zato se mu iz dna srca zahvaljujem,« je povedal Haug.